Vitaminer eller godis?

Jag fick en burk vitaminbjörnar gratis. Ett kosttillskott som riktar sig till barn uppenbarligen. 1 björn för barn från 3 år. 2 björnar för vuxna och barn från 12 år. Utan socker. Istället maltitol som sötningsmedel och som huvudingrediens i produkten. Syntetiskt framställt. Naturliga färgämnen är ett plus. Vitamintillskott anser jag ska användas endast i fall då man verkligen inte kan få i sig rekommenderad dos vitaminer genom kosten, eller behöver extra tillskott som man inte kan få i sig efter att man är proppmätt, men det här lockar naturligtvis många barn att äta björnar istället för grönsaker.

20140831_130028 20140831_130040

Jag smakade och björnen smakar exakt precis som godis. Man lockar barn till att få i sig vitaminer genom att göra godis. Nu får man bara äta 1-2 stycken, och det är nog viktigt att man håller koll på det och inte häller upp dem i godisskålen och trycker i sig en lördag kväll. Obs – sötningsmedel med laxerande effekt. En riktig godisgummibjörn bredvid en vitaminbjörn och jag hade tagit allt för godis.

Borde inte kosttillskottet smaka äckligt och se oätligt ut för att istället locka barn att äta riktig mat? Visst är det enkelt att bara ta en piller, ett pulver eller en björn och sen är behovet tillgodosett.

Äter man det som ligger på fatet får man i sig samma mängd vitaminer som finns i en björn (dos för 3-12 år).

20140831_151403

1,5 dl ekologisk mellanmjölk
¼ grön paprika, 20 g
¼ tomat, 16 g
60 g lax
½ dl gröna ärtor
1 msk olivolja
15 g morot
½ portion havregrynsgröt
¼ avokado, 30 g
5 sötmandlar
ett knäckebröd med Bregott
¼ ägg

Det och en del mer kan en 3-12åring gott och väl få in under en dag. Gott, färgglatt, naturligt, utan tillsatser och ekologiskt. Överkomligt va? Vitaminerna åker i soporna men inte som matavfall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.