Vecka 1 av 12: Pass 2

Intervaller. Korta. 40 sekunder. 15 stycken. Jag ser oftast fram emot intervallpass. Jag gillar att pressa mig till gränsen. Det är alltid ovisst från början hur tusan det ska gå. Uppvärmningen avslöjar inget. Den går lugnt och fint. Avgörandet kommer efter första intervallen och det gäller att vara beredd på att kämpa emot varenda hjärnspöke som kan hoppa fram. För intervallpass är alltid en ständig förhandling med mig själv:

– 15 stycken. Ska jag verkligen acceptera en udda siffra? Hellre 16. Fast å andra sidan borde jag öva på att hålla mig till schemat och öva på att vara outside the box.

– 15 stycken. Ofantligt många. Hur delar jag upp det i delmål? 5 i taget? Hälften hälften? Men vad är hälften av 15 intervaller?

– 40 sekunder är så långt att man hinner upptäcka att 30 sekunder hade varit alldeles lagom. 10 sekunder för jobbigt. På 30-sekundersintervall hade upptäckten varit densamma. Tabata hade varit lagom men det vet man ju att det är ovärdigt obekvämt.

– Orkar jag? Orkar jag? Nä! Jo! Nä! JO!!

– Återhämtningstiden känns alltid för kort. Ju fler återhämtningspauser som går desto kortare känns de. 10 sekunders vila till. Bara 5 sekunder. Samtidigt vill jag ha alla intervaller avklarade så det är bara att kämpa mot flåset. Trycka i sig luft och pressa ut.

– och den värsta förhandlingen med mig själv: borde jag hålla igen gör att orka alla?? Trygghetscoachen i mig talar. 

Sen när alla de där tankarna flugit klart som små irriterande myggor i skallen så är alla 15 över. Inga fler. Aldrig mer. Tomt. Jag flåsar och pustar en stund och börjar småjogga för att varva ner. Snart är pulsen åter nere. Allt känns toppen igen, och tanken kommer – jag hade nog kunnat ta i mer… Gav jag för lite? Ska jag göra fler?

Intervaller är aldrig lagom och hur blir man nöjd? Ska man vara nöjd? Det är just precis grejen med intervaller tycker jag. Bli nyfiken på mer. Förflytta sig bort från mellanmjölk och landet lagom. Hålla sig till planen men experimentera och våga. Klapp på axeln för att ha genomfört passet enligt plan. Spark i baken till nästa gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.