Varför ”Tyck om dig”?

För att det är det som livet till stor del handlar om – att tycka om sig själv. Att må bra i sig själv. Men det kan vara svårt! Det ställs krav. Du ställer krav på dig själv om vad du ska göra, hur du ska göra det, vad du ska uppnå och hur du vill bli. Du vill vara duktig och vill att andra ska tycka att du är duktig. Åtminstone är det så du upplever det och det ska du förhålla dig till och balansera. Varför ställer man alla dessa krav på sig själv? För att bli någon annan? För att förändra sig? För att uppnå något? För att andra ska tycka bra om dig? Är det också det sistnämnda som du uppfattar som ett krav från någon annan och är det i så fall relevant?

Utöver krav har vi våra måsten. Vardagens måsten som ofta tycks ligga fel i tiden och skapar stress. Måste städa, tvätta, handla och laga maten. Dags att ta hand om trädgården. Man måste dessutom hinna träna, hinna planera maten som ska vara rätt och lätt. Helst ska man också ligga steget före i allt som ska hända imorgon. Sömnen ska man också få till och runt omkring allt detta finns arbetslivet.

Man ska hinna hänga med i nyheter och vad som skrivs i tidningarna. Man snappar upp dieter för kosthållning och trender kring träning och hur vi ska använda våra tankar och sinnen på rätt sätt och ta vara på ”nuet”, och för det behöver vi lära oss en massa nytt – på kort tid. Nu ska man äntligen ”få se bra ut!” tänker man. Det utlovas snabb förändring, men säger sällan något om beständighet och hållbarhet. För ansvaret att få det att hålla ligger enbart på dig själv.

Om man funderade på de kraven som man ställer på sig själv och på de måsten man håller fast vid – är de verkligen viktiga och relevanta eller är ambitionen för hög? Några krav skulle man troligen kunna stryka. Ingen begär att maten ska motsvara förstklassig restaurang. Ingen förväntar sig att tvättkorgen ska vara tom. Ingen förväntar sig heller inte att skönhetsideal är en norm och möjligt för alla att uppnå. Ingen bestämmer att träningstrenden är den träningsform du ska tycka om och se resultat av. Ingen annan bestämmer om du ser bra ut eller ej. Ingen annan bestämmer över dina krav. Det är du som bestämmer om de är livsviktiga krav, eller om de i själva verket är struntsaker. Det är du som sätter fokus på vad som är viktigt i ditt liv.

Det andra människor runt omkring dig förväntar sig av dig själv är att du ska må bra! Fundera över vad som är viktigt i livet och hur man lever det enkelt. Vad händer med dig om du gör sådant som du tycker om? Som du blir glad av? Som du mår bra av? Vad händer om du medger för dig själv att du varken kan eller behöver klara av allt? Att det är okej att säga ifrån och att be om hjälp? Om du tänker på dig själv och vad du behöver för att må bra – vad händer med kraven? Förmodligen känns de inte lika allvarliga och avgörande för att du ska kunna leva.

Ha ambitionen att hitta ett tillstånd där DU mår bra. Du kanske till och med triggar igång på något krav, som inte längre känns avgörande, utan mer känns som en rolig utmaning. Något att sträva mot – ett mål. Medan du gör det du tycker är roligt, hittar sätt att leva enklare och tar bort några krav på dig själv, så går du på vägen mot målet att tycka om dig själv.

Photo 2014-03-20 14 06 32Gör roliga saker och var glad. Tyck om dig!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.