Vanilj eller bäverrumpa? – Vad som gör glass till glass

Har du smakat på riktig glass? Ett traditionellt vaniljglassrecept innehåller ingredienserna ägg, socker, grädde eller mjölk och vanilj. En glass med chokladöverdrag behöver doppas i choklad (kakaomassa och socker). En glass som ska packas, transporteras och förvaras en längre tid i en butiksfrys kan behöva tillsatser för att hålla. Men grundreceptet torde vara detsamma. Vilken glass kommer närmast grundreceptet? Jag ägnade mig åt att jämföra fem stycken liknande glassar – pinnglass med vaniljglass och chokladöverdrag. En blev med mandel. Ett kul test, med lite allvar i, och ingen smutskastning av nåt speciellt varumärke. Innehåller glassen tillsatser, och vilka av huvudingredienserna för glass finns med? Antalet ingredienser har räknats och jag har utsett en vinnare baserat på vad man kan läsa sig till i innehållsdeklarationen. Smaktest uteblir eftersom det bara finns en av dessa som jag kan tänka mig att stoppa i munnen. Den vann ändå. Vinnaren kommer från Pipersglace. En förhandsfavorit, och förhoppningsvis snart i fler butiker.

glasstestbild1glasstestbild2Bilder och fakta är hämtade från tillverkarnas hemsidor.
Klicka på bilderna för läsbarhet.

Ingredienser med E-nummer är tillsatser som måste redovisas för i innehållsförteckning, antingen med sitt E-nummer eller genom att ange tillsatsen vid namn. E-ämnena är säkra och godkända för användning i livsmedel. Tillsatserna kan vara konstgjorda eller naturliga och används för ett livsmedels hållbarhet, färg, smak och konsistens. Likväl är det nåt extra tillfört som ofta hade kunnat uteslutas. Visst, vaniljarom som kommer från bäverrumpan är ju helt naturlig, men vill du stoppa i dig den?? Likväl är det nåt extra tillfört som ofta hade kunnat uteslutas. Med facit i hand med mitt lilla oberoende test så går det att tillverka en äkta och till och med KRAV-märkt/Fair Tradead glass utan extra tillsatser av emulgeringsmedel, konserveringsmedel, aromämnen, färgämnen. Smaka på den, ni stora glassfabriker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *