Vad får du din energi ifrån?

Det är inte alltid god och nyttig mat, eller att röra på sig, eller ordentligt med sömn som är det självklara svaret. Istället har energidrycker blivit en riktig storsäljare. Det vittnar min och sonens burkletarpromenader i närområdet. Han ska bli rik på andras förluster. Han gillar att andra dricker energidryck, öl och läsk. Mer pengar till honom. Större Lego-paket.

20140429_083507-1-1

Vad man får betalt för två små promenader i närområdet.
Vi plockar bara tomburkar som skräpar på marken. I papperskorgar lär det finnas mängder.

Hur uppstår behovet av extra energi? Förmodligen dålig kost, inaktivitet och för lite sömn och avkoppling. Kanske bara uttråkad. Speglar det många ungdomar i dag kanske? Energidrycker är framförallt populära bland ungdomar. Drycken kan vara förenad med livsfara har det visat sig, om man inte har förståndet med sig. Tomburkarna finns ofta runt skolor. Slutledning: för att orka med skolan dricker man energidryck. Förmodligen också för att orka vara uppe länge på kvällen, och sen för att klara av att vakna. Jag tror inte att jag har helt fel.

Det tycks vara värre att överdosera energidryck än alkohol och kombinationen alkohol och energidryck är bara rent korkat. Energidrycken är lätt att få tag på, den ger en kick och den är billig. Om energidrycker står det att de används för att motverka mental och fysisk trötthet. Samtidigt bör man undvika energidrycker i samband med fysisk ansträngning pga risk för bland annat hjärtstopp. Normalt sett brukar trötthet faktiskt avta om man tränar lite. Gör det inte det så kanske det finns en infektion i kroppen. Musklerna blir förhoppningsvis lite trötta, men att låta en energidryck kicka in låter lite som ”the easy way out”. Som doping?

Du kan få en 25 cl burk energidryck för 5-10 kr i en billig matvarubutik. På Netto kan man köpa 1,5 l energidryck på flaska för 15 kr. Ju billigare desto mer syntetiskt framställt. Energidrycker innehåller koffein, taurin och någon form av kolhydrat. Uppiggande effekt samt energigivande. Ginseng, guarana och annat innehåll förekommer också. Olika smaksättning är det nya. En smak för alla smaker.

Vissa positiva effekter sägs taurin ha. Kolesterolsänkande, gynna blodcirkulation, hjärncellers och nervers funktion, hjärtrytm m.m. Men då talar vi om en normaldos – som vi kan få genom kosten och vad kroppen kan producera själv. En 25 cl energidryck innehåller 10 gånger mer än normaldos. De positiva effekterna överdrivs och blir till negativa. Hjärtklappning upphöjt till 10. På 1,5 liter – maxpuls? Energidrycker framkallar även ett beroende med alla effekter som det för med sig. Det finns oändligt mycket mer att lära om drycken och dess innehåll, men avråds man från att dricka den så kan det räcka så. Många butiker har en åldersgräns för att få köpa. Det finns alltså en hälsofara. Gott nog att låta bli.

Hur långt ska man sträcka sig för att få mer energi? Energi genom mat borde vara det absolut självklara och mest lättillgängligt. Äter du ordentligt utifrån ditt energibehov (om du får i dig den energi som du faktiskt gör av med) finns ingen anledning till fusk-drycker. Om du rör på dig och är fysiskt aktiv motverkar du mental trötthet. Inget slår heller kicken efter ett väl genomfört träningspass. Om du ser till att sova ordentligt under rätt tid på dygnet minskar du mental och fysisk trötthet. En kopp gott kaffe ger en lagom koffeinkick och positiva hälsoeffekter. Så ta en banan och en kopp kaffe och få rumpan ur soffan. Bara hälsosamma effekter. Eller hur, ungdomar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.