Utmana dig!

När man är ute med barnen på promenad hittar de alltid utmaningar. Klättra upp i klätterställningar. Hitta nya vägar upp. Gå balansgång på trottoarkanter och murar. Hur många försök behöver man för att springa upp för en rutschkana? Eller bara springa ikapp en gräsand. För min ettåring har den senaste utmaningen varit att våga släppa taget och börja gå och sen se vad som händer. Lyckan är fullständig när han lyckas ta flera steg. Vinglar lite, hittar balansen igen och tar några steg till. Nu går det som tåget. Han är lycklig över att han vågar och har hittat nya sätt att ta sig fram på. Lycklig över att han faktiskt kan!

Att titta på barnen ger mig idéer. Det finns så mycket att hitta på i naturen. Jag gillar när man använder våra parker till annat än picknick och promenader. Med lite kreativitet och idérikedom kan man hitta på väldigt mycket. Jag försöker ta vara på det i mina träningspass för egen del och när jag tränar andra.

Låt naturen och miljön runt omkring bestämma hur din promenad eller springtur blir. Stanna till och överraska dig själv längs vägen. Ta inte allt på så stort allvar. Det är inget som säger att bara barn får leka och utmanas på lekplatser. Gå balansgång! Alla behöver underhålla sitt balanssinne. Balanssinnet vill ha utmaningar av dig.

Klättra! Hitta en brant, gå vid sidan av trappan, klättra över ett staket eller en mur. Klättra i träd. Ta med ett barn om det känns pinigt. Eller bara strunta i det. Du behöver inte vara rädd om kläderna. De kommer ändå inte hålla lika länge som du om du kan hitta utmaningar, hitta roliga sätt att röra dig på och får vara lite lekfull.

Eller på cykeltur för den delen. Cykla upp för backen utan att ställa dig upp. Ta inte den lättaste växeln. Testa hur långt du kommer på en tung växel innan du behöver ställa dig upp eller växla ner. Kommer du längre nästa gång?

20140530_160223 20140530_160532
20140530_111453 20140530_161017 20140530_161306

Vad utmanas du av? 1. Att gå eller springa uppför trappan. 2. Att testa armgång på lekplatsen. 3. Klättra på lekplats. 4. Att ta sig upp för backen – gåendes, springandes eller med cykeln. 5. Att klättra i träd.

Jag skulle tveklöst välja trapporna. Kanske jag går förbi första gången på promenad för att sen ta mig hem, byta om, springa tillbaks och ta ett träningspass i trapporna. Upp och ner. Fem gånger. På tid. Och det är precis vad jag har gjort. Backen har jag också testat. Trädet får det bli nästa gång. Armgången sätter jag som utmaning till nästa sommar. Klätterställningen vågar jag inte. Jag tror att jag kommer trilla ner. Utför man arbeten på den höjden ska man ha säkerhetssele. Och där klättrar barn… Huga. Inte höjdrädd, men livrädd.

Utmana dig, eller låt barnen utmana dig!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.