Stanna till och fånga upp

Jag vill fånga ögonblick på bild. Jag har alltid mobilkameran redo och det kan bli många stopp under löprundor, promenader och bilturer. Ett fantastiskt bra verktyg för att kvickt fånga upp stunder. Jag tittar ofta tillbaks på mina bilder. Ser med andra ögon. Bilderna säger något som man inte upptäcker live när bilden tas. Det är svårt att fokusera blicken och se klara nyanser och detaljer. Det är alltid något i rörelse som fångar blicken. Ett rörligt hav eller ett träd som vinden fångar tag i har sin tjusning. Ögonblicket är där, men försvinner snabbt till något annat, även om man tycker sig befinna sig i nuet.

 Gotland_021 Gotland_057 valborg_15 CAM00340

På bild upptäcker man saker som man missade i ögonblicket. Att solen lyser med en härlig orange färg, en skugga i lustig form, hur blomman ser ut på riktigt nära håll eller hur fantastiskt lyckliga barnen ser ut. Färger, former, vyer. Jag fångar upp sådant som ser gott ut för att komma ihåg vad jag en gång har njutit av och även för att få inspiration.

20140531_102755 20140620_215043 20140611_091912 20140620_214322

Alla bilder säger något. Bilderna har jag tid att titta på och stanna kvar vid. Det har man inte alltid när motivet ofta bara passerar, eller när man själv bara passerar. Vissa bilder fäster bättre i minnet än andra och kan trollas fram för att hitta tillbaka till en plats eller en känsla. Kanske hitta ett lugn, eller glädje. Känna lukter. Kanske bara minnas hur det var för ett år sedan, som man annars glömmer så lätt.

Fånga nuet i bilden och spara det i minnet. Ta vara på stunder, föreviga dem och kopiera dem. Ta fram dem ofta och återupplev. Passa även på att öva upp dina sinnen att också uppleva nuet innan du tar en bild. Stanna till, ta in och ta en bild. Sätt dina känslor till bilden.

Jag tar chansen att under juli månad ta en bild per dag som representerar ett guldkorn att minnas. Bilderna blir till en bilddagbok med 31 fina minnen. Hakar du på?

20140624_134559Nästan så man kan känna doften av lavendel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.