Snygginlagda grönsaker

Små fina rosa inlagda gurkor! De lila morötterna och rödlöken färgade lagen rosa och gurkorna får färg. Är så nöjd! Men man äter ju inte bara med ögonen. Grönsakerna blev också krispiga och smakar väldigt gott. Inte så mycket socker, inte så mycket salt. Det hela blev lagom sött, salt och syrligt och passade min smak. Passade på leverpastejssmörgåsen, och piffade upp dagens rest-lunch på färsbiff och gröna linser. Så är man ute i trädgårdslandet eller i kylskåpet och hittar grönsaker att ta vara på innan de ruttnar bort – lägg in och bevara ett par månader till!

20140813_122839

Jag tycker det är tråkigt att följa recept och jag ville ha en ättikslag som inte hade så mycket socker och inte så mycket salt. Färdiga inlagda grönsaker på burk innehåller ofta mycket socker, och jag tror ingen hade märkt något om man halverade sockermängden. Salt likaså. Så jag gissade och det blev bra. Så här blev det:

Ett gäng smågurkor (glömde räkna och väga, men mängden syns på bild)
2 knipprödlökar
3 lila morötter
Ett knippe gräslök

Mängd för ättikslagen får anpassas efter burk. Min är på 1,5 liter och jag gjorde lag på 1 liter vatten.

1 liter vatten
0,5 dl ättikssprit (12 %)
1 msk råsocker
1 msk salt

Skiva gurkor, rödlök och morötter tunt. Gärna på mandolin. Lägg  över i kastrull. Blanda ihop lagen och häll över grönsakerna. Låt det bara koka upp för att sen stå och svalna. Klipp ner gräslöken lite och blanda med resten av grönsakerna. Fyll burken med grönsaker och häll på lag så allt täcks. Ställ svalt och vänta några dagar. Klart! Hemmagjort blir man lycklig av!

20140808_120026 20140808_125718

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.