Små glassiga bägare med jordgubbssmak

Vi börjar sommarlovet med glass. Det är förmodligen en tradition som aldrig kommer försvinna så länge det finns glass i världen. Mycket kan vi leva utan, men en dos glass behöver vi emellanåt. Det är enkelt att göra egen glass, men jag tycker det är lite meckigt med glassmaskin. Det kräver planering. Frysblocket till maskinen ligger så klart alltid i frysen, men blir det någon glass när glassmaskinen finns i sin kartong i det överfyllda källarförrådet 4 våningar bort?

Använder du dig inte av en glassmaskin står det ofta i recepten att du måste röra i smeten en gång i halvtimmen när den är placerad i frysen. Den här glassen behöver inte röras i! Den går bra att glömma bort i frysen. Det går bra att lägga sig på stranden.

Jag har försökt mig på glass flera gånger men tycker den blir för hård. Förmodligen har jag inte tillräckligt med tålamod att få in luft i smeten. Nu fick jag nys om att ha äggvitor i smeten för att få den lite fluffigare. Så samma recept, men utan att slänga äggvitorna alltså! Har du trots allt en glassmaskin som du vill använda, så testa att göra glassen utan äggvitor. Frys in smeten i pappersformar för muffins, så blir den dessutom klar snabbare än om du fryser in en stor bunke. Inget skit i glassen och alla ingredienser är ekologiska. Här är receptet:

Ekologisk jordgubbsglass

IMG_4986

12-15 små glassbägare

Ingredienser:

3 ägg
3/4 dl rårörsocker
1 – 1 1/2 krm vaniljpulver
3 dl vispgrädde
12-15 jordgubbar

1. Separera äggulorna och äggvitorna i varsin bunke.

2. Vispa äggvitorna till ett fluffigt skum. Tänk på att ha en ren och torr bunke och visp så att du får ett riktigt luftigt skum. Har du ens bara lite fett i skålen så blir du utan skum!

3. Vispa äggulorna tillsammans med 3/4 dl rårörsocker tills du har en porös ljusgul smet.

4. Vispa grädden i en egen bunke tillsammans med vaniljpulver.

5. Vänd först ner äggulesmeten i grädden, och därefter äggviteskummet.

6. Mosa jordgubbarna genom en sil så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner. Blanda ner de mosade jordgubbarna i glassmeten.

7. Fyll pappersformar med glassmet och ställ i frysen i ett par timmar.

Ät, njut och vänd näsan mot solen!

Tips! Glassen går att smaksätta precis hur du vill. Testa olika frukter och bär. Försök få bort lite av vätskan så blir glassen mindre isig. Koka rabarber mjuka och låt svalna för att sen blanda i smeten. Hackad choklad, chokladsås, nötcréme, hackade nötter, kexchoklad i bitar, maräng, lakritspulver, mynta. En smak för varje sommarlovsdag.


Energi & näring

En portion ger dig 136 kcal.
Energifördelning i en portion
Protein            2 g
Fett                11 g
Kolhydrater    7 g
Rätten är rik på bland annat:
A-vitamin och C-vitamin.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *