Risgrynsgröten fixad

Stormen viner, hostan stör och rastlösheten klättrar på väggarna. Tur att julen står ganska nära inför dörren och det bara är att välja och vraka i julstöket. Risgrynsgröt kokad på havremjölk blev väldigt god! Förra julen hade jag inte kommit på tanken att testa. Detta året var det en självklarhet.

IMG_3477Risgrynsgröt serverat med bärsås och kanel och socker. Alla får sötnöt och alla får önska något.

Här nere i Skåne serverar man gröten med saftsås, men jag måste ha kanel, socker och mjölk på min. Saftsås är i princip stark saft med potatismjöl. Jag är inte förtjust i stark saft. Det är för sött. En saftsås på svag saft blir typ förtjockat vatten. Men om jag istället får hitta på en sås själv, så kan det ju smaka precis som jag vill ha det. Bärigt och inte för sött. Det blev en bärsås på hallon, lingon och honung. En portion av varje.

Gröten går nog att göra på vilket recept som helst och bara byta ut komjölken mot havremjölk. Jag bytte blandade havremjölk och havregrädde. 3 delar mjölk och 1 del grädde.

Risgrynsgröt – så här gjorde jag

6 portioner. Alla ingredienser är ekologiska.

2 1/2 dl grötris
5 dl vatten
1 tsk salt
1 kanelstång
6 dl havremjölk
2 dl havregrädde
1/2-1 msk råsocker, agavesirap, kokossocker eller vad man vill söta med.

  1. Koka ris, vatten och salt på svag värme i 10 minuter.
  2. Tillsätt mjölk, grädde och kanelstång och fortsätt koka på svag värme i ca 40 minuter.
  3. Smaka av med lite socker eller annat alternativ.

Bärsåsen

Lägg frysta hallon och lingon i en kastrull med lite vatten på botten. Värm upp och koka en stund. Sila bären över en skål, och pressa ut all saft med en sked genom silen. Häll över saften i en kastrull och tillsätt honung tills såsen blir så söt som du vill ha den. Tillsätt lite potatismjöl om du vill ha en tjockare sås. Värm på före servering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.