Recept på det sockerfria baket

Det finns några som vill ha recept på det sockerfria baket. Delar med mig här:

Fin sockerkaka (från ”Vår kokbok”). Klicka för större bild.

20140527_102441

Byt ut socker mot kokossocker. En tesked vaniljpulver istället för vaniljsocker. Obs! Inte samma mängd.

Kokossockret finns att få tag på i välsorterade livsmedelsbutiker, hälsokostbutiker och raw-butiker.

Kladdkaka
Rör i hop 2 ägg,  3 dl kokossocker och en skvätt agavesirap.
Smält 100 gr smör och rör ner.
1 dl vetemjöl + 1 dl mandelmjöl + 3 msk kakao + 1 tsk vaniljpulver

Häll i form och grädda i 175 grader i ca 20 min. Det ska fortfarande vara kladd på stickan när den är klar.

Nötbollar – Grundreceptet kommer från boken Food for Thought från Blueberry. Denna gång gjorde vi Coffee Balls fast utan proteinpulver. Istället lite vaniljpulver. 1 msk koffeinfritt kaffepulver. Blanda vilka nötter du vill. Klicka för större bild.

20140527_102233

Saft gjorde vi på äpplen, päron och jordgubbar i råsaftcentrifugen. Blanda ut med vatten så blir det lite mer.

Lycka till med go’fikat!

 

2 Comments

    • Sarah

      Kokossockret är en renare produkt än vanligt socker. Den processas inte i samma utsträckning. Kokossockret kommer från saven i kokosträdets blommor och torkas till kristaller.

      Vanligt socker har ett GI-värde på 100 medan kokossockret ligger betydligt lägre (GI 35) dvs lägre blodsockertopp för de små barnen. Långsamma kolhydrater går inte lika snabbt ut i blodet. Jag tycker därför att det är ett bra alternativ för sötsaker men för att hålla nere sockerintaget.

      Fördel jämfört med vanligt socker är också att kokossockret innehåller betydligt fler och mer av näringsämnen. Mineraler och vitaminer m.m. Även om det består av kolhydrater, så som vanligt socker, så får man alltså ett lägre GI-värde plus en mängd näringsämnen.

      Konsistensen är mycket bra till bak tycker jag. Det är inte samma sötma, men kompletterar man med till exempel honung, agavesirap eller annan naturlig produkt så kan man få baket precis så sött man vill ha det. (Men att minska på sötman kan vara en bra idé för att vänja sig av vid socker.)

      Testa dig fram! Lycka till Alexandra! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *