Plockat ut belöningen

Det finns mängder med studier som visar på att belöning är viktigt efter att man nått mål. Att man motiveras att fortsätta prestera om det finns en belöning att få. En ursäkt möjligen att få vad jag vill ha och få skämma bort sig. Men jag blir glad, nöjd och taggad att ta tag i nåt nytt. Prestationshöjande som inte är skadligt är positivt.

Men hur lätt är det att belöna sig själv? Jag kan ju ge mig själv vad jag vill när jag vill och har möjlighet. Men vad blir då belöning värd till slut? Jag måste tydligt formulera när jag ska få min belöning och belöningen ska inte vara en tröst. Den ska vara ekonomiskt försvarbar om den ska kosta något. Når jag inte målet så får jag vänta. Det blev inga nya springsolglasögon efter Göteborgsvarvet. Jag fortsätter springa med mina sneda repiga. Nådde inte målet på 1:44:59.

Jag belönar mig efter en större prestation. När jag genomför ett större lopp. Om jag sätter ett pb – distans eller tid. Jag belönar mig med sådant som göra att nästa upplevelse kan bli ännu bättre, skönare och roligare. Vad det blir bestäms utifrån behov och plånbok. Belöningen behöver inte alltid kosta pengar!

Screenshot_2014-08-27-09-44-38-1

Målet denna gång var primärt inget tidsmål. Målet var främst att genomföra min hittills längsta distans. Att jag dessutom var glad hela tiden och aldrig funderade på att bryta gör belöningen extra rolig (och prisvärd).

Min belöning skulle vara ett par terrängskor, som förhoppningsvis inte ger mig blåsor, och som är lite mindre tunga att springa i. Blev rekommenderad ett par Salomon S-lab Sense 3 Ultra. Och som av en händelse for jag förbi Freeport Outlet i Kungsbacka på vägen hem och första butik är Salomon Outlet. Varför handla till fullpris? Någonsin? Sense 3 Ultra fanns tyvärr inte i min storlek. Föregångaren fanns däremot. Inte allt för olik eftergångaren och förmodligen ingen skillnad för mig som förstagångsköpare. Tusen frågor till butiksexperten. Chans eller risk? Nedsatta till halva priset och ett par kvar i min storlek. Bekväma och sköna. Ödet va? Ett jackfynd för vintern, och jag är beredd. Jag är belönad och vinterkittad till ett rätt förmånligt pris! Motivationen på topp. Vill springa och vill bli kvitt förkylning!

20140827_081046
Höst- och vinterkittet. När kör vi?

Och sen sår någon ett frö som direkt får näring och gror. Frågan är om detta är en belöning eller bestraffning. Får fundera lite och känna efter och se om fröet gror ordentligt och överlever. Men vad kommer annars efter 45 km?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.