På tår

Nej, ingen felstavning, särskrivning, av påtår. Visst, tårt- och kaffekalas idag på mors dag och på sonens 2-årskalas men det är andra tår jag syftar på. Jag ställer mig på tå för att fira de där älskade fötterna igen. Jag har sagt förrut att jag tycker mycket om dem. Inte direkt utseendemässigt, utan mer för vad de är så bra på, och vad bra de är att ha. De bär upp hela kroppen. Med hjälp av en hel del muskler i kroppen hjälper de oss att hålla huvudet upp och fötterna ner. Dessa små krabater ser till att hålla oss grundade i jorden. De hjälper oss att hålla balansen. Att skicka kraft upp i kroppen och får kroppens funktioner att fungera. De hjälper till så att hållningen håller.

Fatta att vi bär hela kroppstyngden på våra fötter! Övar du dig till att lyckas ställa dig på tå – eller snarare på främre trampdynan, kan du få fötterna att bära samma tyngd men ännu mindre yta. Mindre understödsyta men fortfarande din kroppsvikt. Ställer du dig dessutom på ETT ben händer något ytterligare. Du tvingas förflytta tyngden i kroppen. Fokusera, balansera och lära kroppen att fungera på ett annorlunda sätt. Du ställer krav på både stora och små muskler att arbeta tillsammans för att hela du ska trotsa tyngdlagen och fortfarande hålla dig upprätt. Värsta bra teamarbetet! Det är inte alltid teamet funkar optimalt. Då faller vi samman.

20150531_184100

En yta på cirka 9 x 8 cm grundar kroppen och bär upp mina 53 kilo! Tänk vilka minimuskler det finns längst ut i de där små tårna. De får impulser från hjärnan att börja arbeta. Små muskler som leder uppåt kroppen. Musklerna arbetar tillsammans. Binds samman över lederna. Teamarbetet är i full gång. Större, längre och starkare muskler kopplas på och kroppen blir upprätt. Förstår ni?! De är värda tårtkalas!

Du är inte starkare än din svagaste länk. Jag har blivit påmind om det efter mina två löppass efter långa löpvilan. Ingen träningsvärk i några andra muskler än i fötterna. Ingen annan reaktion än att fötterna talar om att de börjat springa igen. Ömma, stram i ena fotvalvet, knak i stortåleden. Lyssna på vad fötterna sänder för budskap. Ont? Trött? Stel och stram? Fattar de? Lyder de? Förstår du vad de vill? 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *