Överraskande intresse för alternativ

Igår var min premiär som kostrådgivare i butik. En torsdag eftermiddag/kväll i månaden kommer jag finnas tillgänglig som kostrådgivare i en ICA-butik i Lund och kunderna kan komma och ställa frågor och få tips om sin kost. Varje tillfälle har sitt eget tema och igår på premiären handlade det om laktos/laktosfritt.

Syftet med temat var inte att lägga upp kostplaner och dieter åt människor med allergi, utan snarare uppmärksamma laktosfria alternativ till den vanliga mjölken, och vad alternativen har för nyttigheter i sig. Alternativen vänder sig inte bara till de med intolerans förstås. Det är ju inte tal om att bara hitta en ersättare för att man inte vill ha komjölk. Snarare handlar det om att variera sig. Det finns ett brett sortiment till den som är nyfiken på att testa nytt! Syftet var alltså inte att sumpa chanserna för landets kor, men att få upp sina ko-ögon för något annat också. Ris, soja, kokos, mandel, cashew, hasselnöt, pistage och havre i väldigt många varianter.

   20150226_135540 20150227_100455~2 20150226_134102Min lilla plats, min nya favorit och mitt fejs i reklamtidningen. Fel info om tema dock, men det tar vi upp i september.

Slutsatser och även överraskningar under eftermiddagen och kvällen. Helt utan vetenskaplig grund:

– Nummer ett: Det finns ett intresse och nyfikenhet för alternativa produkter oavsett ålder. Man släpper inte nödvändigtvis mjölken men man är villig att variera och hitta nya smaker till frukostgröten, i matlagning och i bak.
– Kokosdryck, nötmjölk och havredryck är riktigt poppis bland barn.
– Många har respekt för rismjölk med anledning av arsenik-larmet.
– Överraskande många äldre dissar ”vanlig” mjölk och har havredryck eller mandelmjölk på gröten.
– Många unga vuxna går redan igång på alternativen.
– Socker har fortfarande stor inverkan på smak. Hasselnötsmjölk som innehåller socker gav många kopplingar till O’boyen. Betydligt mindre socker i alla fall. Jag håller med om att den är riktigt god. En lördagsdryck.

Roligt och trevligt att få vara ute bland människor och prata mat. Trevliga, nyfikna, glada och pratglada kunder! Vi har pratat recept, böcker, teve-program, magproblem och mycket mer. Jag hoppas inte kossorna misstycker. Ni ger fortfarande bidrag till mitt kylskåp

Nästa tillfälle blir den 25 mars och dagen ägnas åt socker.
Sockerbetan kanske får passa sig lite grann.

One Comment

  1. Vilken bra idé att ha en kostrådgivare på plats ute i butik! Det blir ett sätt att nå de människor som inte har ett intresse av att söka upp info om vad som är bra resp dålig mat via tidningar eller nätet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.