Onsdagsmat enligt plan

En daglig matplan är bra att ha, så slipper man trilla i blodsockerbacken. Frukost, lunch och middag. Mellis på förmiddag, eftermiddag och kväll. Det passar för vår familj. Det blir fasta tider allt som oftast. Praktiskt när man har småbarn. Alla har samma mattider och det märks i atmosfären när någon behöver mat. Nästan så att kylskåpet öppnar sig automatiskt.

Alla äter inte alltid samma. Den lille äter det mesta. Han har inte lärt sig att man kan tacka nej till mat. Den store dissar. Viktigast enligt mig är att de äter och ofta går pasta in som substitut. De har gott om tid på sig att lära sig äta trattkantareller. Läs mer om min ”matfilosofi” här.

En onsdag som igår:

Frukost: Havregrynsgröt med krossade linfrön, psylliumfrön, lingonpulver, mandel, cashew och en skvätt mjölk. Kaffe med mjölk.

20141009_073523

Mellis: Kvarg med vaniljpulver, mosad banan och lite ananasjuice som blev kvar från bak. Rostade hackade hasselnötter och mandel på toppen.

20141008_095052  
Lunch: Rester från tisdagen. Panerad kycklingfilé, bulgur med paprika och körsbärstomater. Spenat, äpple och tomat. Rostade sesamfrön. Lite sås, kapris och sardeller. Kaffe på maten i MIN kopp.

20141008_122525 20141008_132503

Mellis: Smoothie i solen på balkongen. Mango, päron, avokado, spenat och vatten. Mixat i mixer. Riskaka med jordnötssmör. Laddad för träning.

20141008_142656

Efter hämtning på förskolan sprack både mat- och träningsplan när äldste sonen blev så glad att se mig att han trillade omkull. Man och son spenderade eftermiddag och kväll på barnakuten med en befarad hjärnskakning. Jag gräddade pannkakor till lillen och höll beredskap att ge mig av till barnakuten med resten av pannkakorna. Jag vet när det börjar sina i energiförråden, och man vet aldrig när man kan lämna barnakuten. Men jag kunde hålla mig hemma.

20141008_222440Receptet finns alltid nära tillhands. In case of emergency!

Middag blev tre timmar försenad och efter att två barn somnat. Stora pojken (omskakad men välmående) stupade i säng efter äventyret utan middag. Jag och man åt aubergineburgare – en skiva mozzarella och en skiva tomat mellan två skivor aubergine som panerats i mandelmjöl och parmesan och stekts i olivolja. Varm quinoasallad med trattkantareller, rödlök, grön paprika, solrosfrön och spenat. Hemmasyrade morötter och en yoghurtsås med balsamvinäger, rapsolja, chilli, salt och peppar.

20141008_200436

Sen blev det klappa lite extra på barnen och hoppas att inget ont händer dem för att sen stupa i soffan. Ingen kvällsmellis, bara en kopp favoritte (från Enlish The Ship – ekologiskt grönt te med granatäpple) i soffan medan träningsvärken från tisdagens utomhusträning i störtregn börjar närma sig kulmen. Gott slut på dagen ändå!

20141008_212336

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *