När kroppen säger ifrån på allvar

Jag blev påmind igår, som åskådare och supporter under Malmö Triathlon, om att människan är rätt skör och helt plötsligt kan drabbas av allvarlig sjukdom när man tävlar eller tränar, trots att man är i god kondition. Ingenting man tänker på dagligen, och tur är väl det. Många tänker nu ”det är farligt det där de håller på med”.

20140810_082506 20140810_083121Adrenalinmyller. 

Jag var där för att heja på en vän som skulle genomföra sitt tredje Malmö Triathlon och det är en tradition att jag är där och ger en spark i baken. Stark, vältränad och bestämd är hon. Fighting spirit står det i pannan. Det gick inte som planerat. Hon fick bryta efter simningen och vi letade upp sjukvårdare. Det blev till att åka blåljus till akuten och besök hos lungspecialist.

Det slutade väl. Det är bäst av allt. Hon ger inte upp. Hon får bara tänka om lite med en ny vetskap i lager. Kroppen säger ifrån, man lär sig och har en ny erfarenhet att jobba efter. Naturligtvis är det allvarligt, men en som är van att träna och taggad på att tävla sätter sig inte i soffan för att aldrig mer ta sig upp. Det aktuella sjukdomstillståndet är förknippat med ansträngning, och utan ansträngning hade hon inte fått reda på sitt syndrom och heller inte kunnat göra något åt det för att kunna fortsätta njuta av träning, träningsvärk och gemenskap. ”Sluta simma” sa läkaren. Det är den lätta vägen ut och soffan är förmodligen lättaste sättet att ta död på sig, för som en påminnelse – det är fortfarande större risk att drabbas av allvarliga tillstånd om man inte tar chansen att aktivera kroppen.

20140811_110530-1Och de här fina tar jag som en påminnelse att fortsätta ta
hand om det som ska växa och bli uthålligt. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.