Min matfilosofi

För ett tag sen tipsade jag om att formulera din matfilosofi. För att få lite tanke bakom det du äter och kanske också få bra ordning på kosten. Jag har skrivit ner min egen filosofi. Den är inte ristad i sten, men ambitionerna är höga och jag gör medvetna val kring vad jag stoppar i munnen. Och även i barnens munnar.  Goda rutiner.

Min målsättning är att jag och min familj ska äta så ren och äkta mat som möjligt. Den ska vara fri från tillsatser. Ekologisk, närproducerad och miljömärkt i största möjligaste mån. Det känns bäst för kropp och själ. Går det att köpa en produkt som inte innehåller tillsatser eller finns som ekologiskt alternativ så är deras motsats – med tillsatser och oekologisk, inte försvarbar. Priset avgör om det är groteskt stor skillnad vilket det sällan är. Kosta mer eller på fri vilja stoppa gift i kroppen. Lätt val. Valet att avstå finns alltid både för dyra produkter och för oäkta varor. Jag känner ansvar för det jag tar av våra resurser för att få mat. Svenskt kött, miljömärkt fisk, fågel som har fått leva väl. Grönsaker till varje måltid. Frukt ett par gånger om dagen och vad det blir bestämmer säsongen.

7499031_m

Kostcirkelns tårtbitar ska var representerade i alla huvudmål. En måltid utan grönsaker känns lika tokigt som att åka bil utan säkerhetsbälte. Jag är återhållsam med socker och laktosprodukter och den största anledningen att de får mage och tarmar att balla ur. Ingen allergi, men överkänslig. Mår man bättre av att utesluta eller dra ner på något så är det klokt att göra det. Kroppen säger snabbt ifrån på socker. Jag är väldigt tacksam för det. Det blir lätt att hålla sig ifrån.

 Jag älskar bröd och jag älskar ost. Jag tycker inte om frukt i min mat. Jag vill att maten på tallriken ska vara färgglad och se fräsch ut, kall som varm. Jag tycker hämtmat är praktiskt. Tack och lov finns det finns många matställen på hemmaplan som har mat som stämmer bra överens med mina önskemål på innehåll och kvalitet. På resa längs motorvägarna är det värre. Ibland blir det mindre kul hämtmat. Det brukar jag ångra, och jag brukar göra om misstagen flera gånger. Ibland går enkelhet före smaksensation tydligen.

vildjästbullar superfoodpizza sugdegsbullar

Avvikelser förekommer på alla delar i min filosofi. Inget är statiskt och allt går inte att kontrollera. Jag är inte manisk, men medveten om vad som gör väl för mig. Jag slutar inte äta bara för att jag inte vet vad som finns i maten, men jag väljer med omsorg när jag äter på restaurang. Mat när jag är ute och reser är ibland ett problem och kan bli ett stressmoment. Jag är kräsen. Utomlands som inomlands. Alltid matsäck med som räcker och blir över, ifall att jag annars skulle bli utan mat.

För allas trevnad håller vi jämn blodsockernivå i familjen genom att äta ofta. Frukost, lunch, middag, tre mellanmål. Samma matklocka gäller för alla fyra. Det är bra. Det är alltid någon som hinner larma med otrevligt bemötande om man inte fått i sig ny energi i tid.

Vad jag inte kan vara utan: Kolhydrater!! och choklad.

Vad jag kan vara utan: Matvaror som innehåller fler tillsatser än verkliga ingredienser. Blodpudding och annan inälvsmat (med undantag för leverpastej). Det köps aldrig hem och därför lär mina barn inte heller äta det. Konserverad frukt i sockerlag. Pulversåser och pulvermos. Potatismos innehåller potatis, smör, lite mjölk och kryddor. Kan man göra det enklare?

Vad jag vill lära mig äta: Om jag bara hade förstått mig på kryddorna i indisk och asiatisk mat. Är inte redo att lära mig ännu dock. Det finns ju alltid alternativ.

Matfilosofin. Nåt sånt.

2 Comments

  1. Håller med på nästan allt. Fast jag gillar frukt i maten (mango i sallad är underbart! Och jordgubbssalsa!). Koriander lärde jag mig vid 37 års ålder så det finns hopp för dig med 🙂 Och indiskt ÄR gott. Men fult. Gillar färg och indiskt är dessvärre bara brunt…

    • Sarah

      Jag kan äta mango i sallad och jordgubbar, men inte i varma rätter. Det var nog främst det jag tänkte på. Kassler med ananas och ost. Banan på pizza. Huga..

      Kanske du kan pressa mig till att testa den indiska blomkålen på lunchen imorgon! Jag har faktiskt sett rosa indisk mat. Men lockar inte ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.