Massa müsli

Det går åt en hel del müsli hemma. Jag står för en stor del av konsumtionen. Det ska finnas müsli till varje sked yoghurt/fil i skålen. Inget litet småströsslat bara i mitten av skålen alltså. I min müsli ska ska det minst finnas flingor, frön, nötter och frukt. Lite knaprigt, lite sött men inte sockrat, och rikt på fibrer och andra nyttigheter. Sen finns det miljarder variation på det.

Det finns mängder med färdiga müslipåsar i butiken, men det är kul att göra sin egen, och det är enkelt och gott. Blanda ihop just det du är sugen på. En bra bas av gryn, flingor, puffar och frön och sen kan man smaksätta efter humör. Stoppa i torkad frukt, nötter och använd kryddor. Har man påsar och burkar med småslattar hemma med frön och nötter så är det bara att hiva i. Det brukar bli bra. Så har du 20 minuter över en kväll – göra müsli!

 IMG_4320

Idag blev det:

3 dl havregryn
2 dl quinoapuffar
1 dl bovetepuffar
0,75 dl linfrön
0,75 dl solrosfrön
0,75 dl riven kokos
1 dl grovt hackade cashewnötter*
en påse torkade blåbär och svarta vinbär
1 msk honung
3 msk vatten

*I min butik finns det cashewnötsbitar i påse som är billigare än hela nötter. Antar att det är spill-nötter – resterna som inte gått igenom kvalitetskontrollen. Samma nöt men billigare alltså, och färdighackad.

1. Sätt ugnen på 150 grader. Blanda gryn och puffar och sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 15 minuter. Rör om var femte minut.

2. Rosta samtidigt linfrön, solfrosfrön, kokos och cashewnötter i torr stekpanna på svag värme tills blandningen får lite färg.

3. Ta ut plåten ur ugnen och häll över gryn, puffar och fröblandningen i en bunke. Tillsätt de torkade bären.

4. Mät upp 3 matskedar vatten i en kastrull och tillsätt 1 msk honung och värm till honungsvatten. (Blandar du i honung direkt från burk eller flytande honung direkt i müsli blir det lät klumpigt.) Häll vattnet över müslin i bunken och rör om. Sprid ut på plåten igen och låt plåten stå i ugnen på eftervärme i ett par timmar eller över natten, alternativt på 50 grader varmluftsugn tills det känns torrt.

 IMG_4329

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *