Löpbandspass för kontrollfreak

Åter uppe och springer efter ännu en kortvarig förkylning. Inget längre träningsuppehåll denna gången heller vilket är skönt. Oavsett längd på uppehåll är det alltid skönt att ta de där första stegen mot gymmet eller ut i löpspåret, genomföra sitt pass och känna att man är på gång igen. Jag tog mig till gymmet för att skona mina luftrör när snålblåsten är i farten och kylig luft på det. En svettig inledning med 30 minuter på löpbandet som en lagom återstart. En rygg-axlar-cirkel i gymmet på det och bålstyrka som avslutning.

 20150129_194257
Den enda gymselfien. En feetie.

Löppasset på bandet är ett roligt pass om man som jag gillar rakt fram, jämna siffror men att det ändå händer något under tiden. Ja, något slags kontrollbehov ligger väl till grund för det för min del, men inget allvarligt, bara underhållande. Raka linjer, räta vinklar och siffror som slutar på ,0. Jag förstår till exempel inte att man kan yoga på en yogamatta som ligger snett och inte i linje med ränderna på golvet. Det känns ju till och med när man sitter och blundar. Köra spinning i en sal där cykeln inte står rakt mot instruktören – går det ens? Gärna i raka linjer i salen. Ett snett styre är bland det värsta.

Springa långt och rakt i löpningen är en riktig höjdare, och ofta måste passet sluta på jämna kilometrar utan decimaler, eller på jämna femminuter – 45 min, 50 min, 1 h osv. Jag fixar det även med sneda mattor, men går det att ordna så ordnar jag, och i skogen går det inte att springa rakt. Även motsatserna utvecklar mig och jag är faktiskt anpassningsbar.

Passet på löpbandet blev 30 min totalt, och hastigheterna nedan var mina gränser igår. Dina hastigheter väljer du själv. Bandet ställs in på 1,0 % lutning.

0-5 minuter: uppvärmning 9 km/h
när klockan står på 5 – öka till 10 km/h
vid 6 minuter – öka till 11 km/h
vid 7 minuter – öka till 12 km/h
vid 8 minuter – öka till 13 km/h
vid 9 minuter – öka till 14 km/h
vid 10 minuter – ner till 10 km/h igen och börja om med stegringarna.

4 varv och sen minst 5 minuter nedvarning från 10 km/h och minskning 0,2 km/h varje minut tills det är dags att kliva av.

Ett roligt sätt att springa på löpband. Vill du göra det tuffare börjar du på en högre hastighet. DU kan förstås öka med 0,8 istället för 1,0, men det förstår inte jag mig på… Tänk på tekniken och håll den även när du ökar hastigheten. Bra teknikträningspass alltså. Om man inte gillar att springa på löpband är detta perfekt för det hinner inte bli tråkigt när man hela tiden har något att hålla koll på. På mitt gym står löpbanden mot fönstret och är det mörkt ute blir det en bra spegel och lätt att hålla koll på fötterna och överkroppen.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.