Kräftor som tillbehör

Ingen augusti utan kräftor och ska det bli av en lördag i augusti så fanns det bara en chans. En halvtimme innan Lomma Fiskbod stänger suktade vi efter kräftor. Fem minuter innan stängning var de inköpta. Äter man det bara en gång om året så ska de banne mig inte vara på extrapris, komma från andra sidan jordklotet, förpackade för ett år sen, förvarade i en frysdisk på stormarknaden, för att sen tinas upp i ett dygn. Nej, färska ska det vara.

Bara kräftor blir det inte mycket mat av. Västerbottenssostpaj i all ära, men inte sugen på att sno ihop en sådan kl 19, och inte sugen på att storhandla sena kvällen. Skickade iväg mannen till Green Matmarknad för ett bröd, några goda ostar och alkoholfri öl, medan jag utmanade kyl och frys.

IMG_2772

Svängde ihop en potatissallad med potatis, vaxbönor, bondbönor, polkabetor, knipprödlök med blast, gröna oliver, äpple och rostade hasselnötter. En dressing på rapsolja, vitvinsvinäger, två rivna och rostade vitlöksklyftor samt riven parmesan. Salt och peppar. Behövs kräftorna egentligen?

Efterrätt: Sommarglass i våffla. Vaniljglass med blåbär- och smultronsås och rostad mandel. Såsen är gjord på ett snabbt ihopkok på blåbär, smultron, honung och balsamvinäger. Låt svalna i kylen och häll sen på rikligt med sås över glassen.

IMG_2777

Ingen lång inköpslista för detta alltså, och heller inga recept. Inga mått. Allt på en höft. Ett opretentiöst kräftkalas. Utan hattar, snaps och sång. Man tager vad man haver! Och det blir oftast bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.