”Kan vi inte gå till lekplatsen?”

Det har blivit en del besök på lekplatser i sommar. Bara åsynen av lekplats ger barnen spring i benen, och det skiljer vuxna från barn. När vuxna ser en lekplats släpper de barnens händer och barnen får springa dit. Parkbänkarna är sedan avsedda för vuxna. Jag generaliserar lite, men oftast är det så. Och ofta passar man på att ta fram mobilen.

För barnen finns inga självklara begränsningar. Här ska testas. De springer till gungan vidare till rutschkanan för att sen hoppa på gungbrädan, och sen tillbaks från början. Springer från punkt A till B. Eller hoppsasteg. Lyckliga. Vem hoppar hoppsasteg olycklig eller sur? Barnen betraktar varandra. Ser, tar efter och lär. De inspireras av andra och vågar testa något nytt på eget initiativ, utan att någon annan är där och pushar. Tar egna beslut, och får ta konsekvenserna.

Vid en viss ålder tar det sen stopp. Springa blir jobbigt (eller till och med pinsamt?!). Leka på lekplats blir en vilostund. Det kan ju förstås komma väl till pass. Barnen kanske har mer överskottsenergi, men ju mer energi man förbrukar, desto mer har man till godo! Sitter vi stilla, blir vi slöa. Rör vi på oss, får vi energi. Vi vuxna får också komma ihåg att ha roligt, skratta, skutta och testa hur det var man gjorde på en lekplats. Kroppen minns. Jag lovar.

Vi måste hålla kvar vid det där, vi vuxna. Leka, springa, hoppa, testa. Inte sätta oss på en bänk på lekplatsen och ta fram mobiltelefonerna och titta upp mellan varven och ropa ”Trilla inte nu!”, ”Klättra inte där!”. Testa själv och känn hur det känns att gunga riktigt högt. Det kittlar skönt i magen och det känns som man blir tyngdlös, lyfter och flyger! Alla rutschkanor är inte anpassade för vuxna, men går det så går det. Gå balansgång. Våga trilla. Håll koll på vad som absolut är livsfarligt (för dig och barnen), men skrapsår är inget farligt.

IMG_2526 IMG_2527
Jag hittade en linbana. Ju tyngre man är desto snabbare går det och desto hårdare blir tvärstoppet i slutet! Men det fanns ingen varningsskylt. Bara att testa.

Lek mer! De små barnen gillar när du är med och har kul! När de blir äldre tycker de att du är pinsam. Då får du gå till lekplatsen själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.