Kan inte alla bara bry sig om sig själva

Jag har fått höra det en gång. Som i ”lägg dig inte i”, men det var bara i all välmening från min sida. Var går gränsen mellan att bry sig och att lägga sig i? Jag antar att den ena partens ”jag bryr mig” kan vara den andras ”du lägger dig i”. Jag tror knappast att tanken är att lägga sig i på ett illa menat sätt. Det vill jag inte tro. Ibland kanske man önskar att andra la sig i lite mer. Smög in lite smidigt för att hjälpa till. På ett sätt där man inte hinner dra för gardinen innan hjälpen till en kommer fram. Lite fintat. Ett ”Lägg dig inte i!” låter ändå som nåt slags rop på hjälp.

Jag önskar dock att fler bryr sig om sig själva. Att bry sig om sig själv borde inte kunna gå till överdrift, men jag tror ändå att det finns en gräns man inte vill passera. Jag skulle inte vilja bry mig om mig själv på ett sätt att jag blir ohövlig och egoistisk. Så att andra runt omkring inte längre räknas. Jag vill inte bry mig om mig själv så väldigt mycket att jag inte ser mig för. Att jag bara tänker på mig själv, mitt och struntar i andra. Ingen ödmjukhet. Inget utrymme att bry sig om andra, eller kanske bara bryr sig om andra för att få något tillbaks. Bara jaget och självet i fokus. Det låter väldigt kyligt. Man missar en hel del. Såvida man inte umgås med likasinnade. Det måste finnas utrymme för andra i ”bryandet”.

Att bry sig om sig själv handlar istället om att tänka på sig själv på ett sätt som är sunt. Att ta hand om sig själv, att må bra i sig själv och att tycka om sig själv. Inte låta sig påverkas av vad andra tycker och tänker. Göra saker man mår bra av. Lämna utanför sådant som skadar en och suger ut ens energi. Se sina styrkor och känna sig stark. Tro på sig själv och inte behöva söka bekräftelse. Unna sig, glädjas och finna sig i att jag är jag. Det borde alla avsätta tid för. Att avsätta tid låter lite snålt. Det ska väl alltid vara så – att man bryr sig om sig själv. Det är välförtjänt i förhållande till vad man gör för alla andra.

bokskogen_63Vad gör du för att bry dig om dig själv för en stund?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.