Kalas-bakis

Det är väldigt kul med kalas! Vi tackar inte nej till en inbjudan utan anledning. Att träffa glada människor – släkt och vänner, äta god mat och go’fika. När det bjuds på kalas lägger jag hållreglerna till sidan. Barnen äter vad de vill av vad som bjuds, men de måste grunda med riktig mat först innan de går på sötsakerna, och de gör de om man inte säger något. De äter inte godis, men tårta och bulle gillar de. De äter tills de blir mätta och inte mer.

Vi kommer hem igen och det dröjer inte länge innan barnen blir arga, sura och ledsna. Ett helt hopplöst tråkigt humör. Varför gråter du? frågar jag 6-åringen, och han kan inte säga vad det är. Han kan inte sätta fingret på det. Inte ont någonstans. Det har inte hänt något och han vet inte vad han vill hitta på. Inget tycks hjälpa. Han behöver bara gråta ut och vara lite tvär ett tag, i någon timme. Smått förtvivlad. Tårarna rinner. Kalas-bakis. Efter-socker-chocken. Snedtändning. Vad som borde vara en självklar orsak till att ”hålla igen”. Samtidigt en bra insikt hos de små som börjar kunna förstå på egen hand.

I torsdags när jag hade kostrådgivare-i-butik-event i ICA-butik (just på temat socker) pratade jag med en kille i knappa tonåren. Han tittade på mina två olika frukost-förslag som jag hade på bild. Han visste vad socker handlade om. Han äter inte sådant med tillsatt socker i längre. På eget bevåg. Han tyckte det var obehagligt att må så dåligt av att dricka läsk, äta godis, få i sig socker. Huvudvärk, trötthet, dåligt humör och kroppen mådde i allmänhet dåligt. På något sätt hade han kopplat det till socker. Läst eller hört om det – jag vet inte riktigt. En klok kille som lyssnade på sin kropp. Han kan inte hantera socker, eller så är det det han kan. Många andra reagerar inte alls på samma sätt på socker och slipper besvär. Frågan är vilket som är bäst egentligen.

Denna vecka, måndag-fredag, kör vi hårt på sockerfritt. En överenskommelse mellan sonen och mig. Vardagarna brukar se ut så, men nu vill han tänka på om han kankse inte är på så dåligt humör just därför. En till klok kille. Sen tar vi påsken som den blir och lär oss av det.

malte_1år_01Förra årets 1-årskalas. Bakat helt utan vitt socker. Recept finns här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.