Jag trailar – avsnitt 1

Det är lite mer fokus på att springa i skog denna sommar som ni säkert har märkt. Sprungit i skog har jag gjort innan men nu tar jag löpträningen till en ny nivå mot nya mål. Årets utmaningskategori. Göra något nytt genom att springa längre terränglopp på okänd mark. Ta mig ett steg vidare. Försvåra och testa gränser. Tre terränglopp. Ja, vi kan använda det svenska ordet terräng. Mycket löpning och ett helt annat underlag än vad jag är van vid. Jag behöver lära mig mer om vad som gäller för att kunna genomföra det så bra som möjligt. Träningen är förstås A och O, men utrustning känns som en viktig del.

Jag går från trygg, platt, stum, monoton asfalt till ett underlag som är mjukare, mer oberäknelig och rörlig. Ombytet måste bli så smärtfritt som möjligt. Det blir en hel del träning för fötter och fotleder eftersom jag har för vana att trampa snett och tappa balans. Jag sitter och snurrar fötter och spretar tår om kvällarna. Tå häv, tågång, hälgång.

Jag vände mig till Malmö Outdoor & Sports för att få utrustningstips. Skor känns som området där jag behöver börja. Fick tips som kanske också kan hjälpa er andra som också byter underlag i sommar. Oskar på Malmö Outdoor & Sports tycker att minimalistiska skor är de bästa för traillöpningen. Du kan bättre använda känseln i fötterna för att känna av terrängen och förbereda för nästa löpsteg på ett bättre sätt. Bättre känsla och bättre kontroll helt enkelt. Dämpning finns i det mjukare underlaget och därför behövs inte lika mycket dämpning i skon. ”Ett par dämpade skor med tjockare sula försvårar det snarare och som tidigare nämnt, orsakar bristande kontroll över underlaget.”

Men, jag vågar inte övergå till fullständigt minimalistiska skor med en gång. Jag vill inte riskera skador pga att fötter och vader inte hinner förbereda sig tillräckligt, och jag har inte riktigt tiden att vänja mig vid det. ”Barfotaskor” kommer inte bli aktuellt. Jag behöver någon mellanvariant.

Uppdrag 1: Hitta Skon med stort S.

800px-Tuckerman_trail
… så att jag är förberedd på allt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.