Jag äter god mat!

jag äter god mat

Jag vill bara slå hål på en myt. Myten om att jag inte äter ”sånt”. Med ”sånt” menas go’fika, som ett samlingsnamn för allt man äter till kaffet på kalas. Jag missade ett kalas i helgen pga utbildningen, men fick den trevligaste av överraskning när jag fick ta del av en matlåda med go’fikat även om jag kanske inte äter så mycket sånt, fick jag höra. Välmenat såklart och jag uppskattade omtanken och blev glad! En miss i kommunikationen från mig, för visst äter jag ”sånt”. Inga absurda sjukliga mängder men jag har ingen anledning att skippa det när det bjuds. Jag skäms inte för kalorier och jag får inget dåligt samvete. Jag har en bra gräns som jag står för. Jag skiljer på ”sånt” och ”sånt” och det har inget med mängden fett och socker att göra.

En tårta med vaniljkräm i, baserat på ett frystorkat pulver. Sylt med mer socker än bär och med x antal tillsatser för att den ska smaka bättre. Färdigbakad, inplastad tårtbotten med konserveringsmedel för att hållbarheten ska sträcka sig långt in i 2015. Den tårtan lär komma ut fortare än in. Den tårtan är inte god för mig och gör sig icke besvär. Njuta av tårtan? Nej, men det äkta hemmalagade hantverket däremot – Yummie! Jag behöver inte motstå. Och det var ju vad detta go’fikat handlade om. Nu hann jag inte smaka innan jag somnade, och tyvärr glömde jag bort och sen blev det lite väl sunkigt i matlådan ett par dagar senare. Slarvigt.

God mat har inte med kalorimängd att göra. Socker är inte dödligt i den omfattning jag får det i mig. Däremot reagerar kroppen på vissa saker i vissa mängder som därmed blir onyttiga för mig, men kanske gott och gör nytta för någon annan. Vad vet jag. Gör maten inget vettigt för mig så får jag ju tacka nej. Det vet ni med allergier, överkänslighet eller ni som bara inte gillar vissa grejer. Man samlar inte på de upplevelserna helt enkelt.

God mat är det som gör nytta för kroppen – fysiskt och mentalt – oavsett kalorimängd, fetthalt och sockerhalt. God mat blir bra mat. Lär känna din kropp och knopp så vet du vad som är god mat för dig. Skippa orden ”unna sig” och ge din kropp vad den är värd. Med eller utan socker och fett. Ingen annan bestämmer, och bara du vet. Sen är det himla kul att experimentera med alternativ till det där som man kan vara lite känslig för och som jag inte behöver proppa i mina barn som inte har full koll på vad som är nyttigt och onyttigt – bara det är gott. Jag söker ny kunskap, få nya erfarenheter och andra smaksensationer.

Go’fika är trevligt. Så för att slå ett ännu större hål på myten så såg det ut så här efter lunch. Kompensation för det jag missade i matlådan. På en onsdag!!

IMG_3126

One Comment

  1. Vilket bra inlägg! 🙂 Den bakelsen ser också übergod ut! Det med ”köpebakat” får mig att tänka på de förpackade rulltårtorna och sockerkakorna som man kan köpa i mataffären, de hoppar man helst 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.