It’s all about me och min mage

Mycket faller på plats, och jag kanske närmar mig en bra förklaring. Långt inlägg och under skinnet. Har man intresse läser man vidare. Jag vet att detta inte bara handlar om mig så dela gärna med er av era egna erfarenheter kring något av detta. Så här:

1. Magen har varit ledsen i ett par dagar. I samma veva som jag av en annan anledning sökte information om magbekymmer och andra symptom på tarmar i obalans, åker jag själv dit. Aha! It’s all about me! Det är för min egen skull jag läser informationen. Absolut ingen magsjuka, bara en bekymrad mage som fattat att för mycket av det goda (läs nya jul- och nyårsvanor) måste man säga ifrån på. Mitt ”system” funkar på det viset. Ändrade rutiner, för mycket fusk och lite mer av sådant som jag inte brukar må så bra av (socker och laktos bland annat) skapar ganska snabbt en obalans, och jag känner mig lite skum i magen. Det har inte blivit supermycket av det onödiga, men just över gränsen för min känsliga mage. Den har funkat så i många år, men det tar tid att fatta. Ett par dagar när magen känns ledsen. Kroppen har lite mindre energi, men man funkar hyfsat normalt. Diffust och onödigt.

20150106_220849~4

En gång i tiden tyckte jag det var praktiskt att det fanns medicin mot magkatarr och annat. Det är den hjälpen man får om man söker läkarvård. Nu förstår jag bättre och begriper att bra mat med mycket färg, lagom mängd mat, goda rutiner, träning, inte stressa och att förhålla sig positiv till livet är de rätta medicinerna. Den allra bästa självmedicineringen har varit att ta bort skit i mat och äta ren mat. Bort med dåliga onödiga tillsatser. Sluta med halv- och helfabrikat. Äta mat lagad från grunden och äta äkta mat. Jag har inte haft bekymmer på ca ett år!! Räknas det som vetenskapligt bevis? Jag vågar säga det. Jag som inte har stålmage.

2. Till detta kan jag också presentera allas vår jästsvamp Candida, som lever och jobbar i tarmen. Frodas där och ställer ibland till det i kroppen. Alla har den men alla märker inte av den. Vissa vet inte ens om att den finns.  Några får alla tänkbara symptom när den inte lyckas göra sitt jobb rätt (läs mängden symptom i länken) – mag-tarmproblem, hudproblem, sömnsvårigheter, huvudvärk, ledvärk, ont lite var stans och sjukt mycket mer. Säkert även nageltrång, men man vet ju inte att det kan bero på vad som händer i tarmen. Det är kroppen som talar om att jästsvampen är ute och cyklar. Jag känner till den och tycker den är en intressant liten filur, men tänker inte alltid på den som orsak till mina egna bekymmer. Huvudvärk och torr hud kan ju bero på så mycket! Eller?

Jag kan skriva under på flera symptom som dyker upp emellanåt – torr hud, sover dåligt ibland, huvudvärk, uppsvälld mage. Vissa sällan, annat oftare. Härleds allt till svampen då? Vet inte, men kan göra. Enkelt och kort förklarat: Svampen behåller gifter (som vi stoppar i oss och som vi rör oss bland) kvar i kroppen och hämmar näringsupptag. Näringen som ska få kroppen att reglera alla de där symptom. Vi matar den med onyttigheter och den gillar det.

3. Jag har levt med eksem i hårbotten sen jag var liten. Med tiden har det bara blivit värre och konstant. Irriterande. Jag får använda tråkiga starka schampon och ekologiska snälla produkter som luktar gott gör det bara värre. Läkaren säger psoriasis eller mjälleksem. Enligt dem behöver inte ta reda på vilket för det är samma behandling. Man bryr sig inte om att ta reda på orsak. Skriver ut kortisondroppar. Jag själv tror eksemet beror på vissa näringsbrister och syrebrist och jag vill så klart gärna komma till rätta med. Vad hjälper det att behandla hårbotten med droppar och starka lösningar, när problemet kommer inifrån?

4. I samma veva som jag nu några dagar har stört mig på magvärk och lite extra kli i håret står det detox överallt i alla medier. Jag ser det lite som ett tecken att det är dags att ta tag i det hela och få den lille svampen på rätt kurs. I Love Juicing  – nystartat Malmöföretag som säljer juicer för detox lockade mig. Sveriges ända 100 % KRAV-och EU-EKO-certifierade kallpressade juicer. De har även lättillgänglig information om ”avgiftningsprocessen”. Jag tänker mig inte detox som någon juicebantning á la 90-tal, men hjälper detta att bli av med 30 år gammal eksem då är jag kanske beredd att dricka juice i en vecka för att testa. Läser vidare om hela detox-processen och blev nyfiken på svaret på frågan Hur länge ska jag detoxa?

”Allas behov är olika. Ju längre man detoxar desto djupare blir rengöringen av kroppen. En tredagars ILJ Detox hjälper kroppen att rensa ut toxiner och slaggprodukter som byggts upp under det senaste året. En sexdagars ILJ Detox börjar återuppbyggnadsprocessen i kroppen och dess immunsystem. En nio till tolvdagars ILJ Detox tar tag i problemen innan de uppstår, vissa autoimmuna sjukdomar blir bättre eller så blir man helt symptomfri.”

Är rätt nyfiken måste jag erkänna. Det lockar att bli symptomfri. Dessvärre skulle jag behöva ta ett banklån för att köpa färdiga detoxpaket för 5000 kr, men jag tänker att jag skulle kunna juica själv, även om råsaftcentrifugen inte är ultimat. Jag har lite att fundera på. Nackdelarna – jag vill inte gå ner i vikt, jag vill kunna träna och jag ogillar att gå hungrig. Fördelarna – tänk om jag skulle bli fri från kliig hårbotten och värk i magen och sen kunna hålla det borta!! Finns det något annat fantastiskt att uppleva som jag inte vet om? Nyfiken nyfiken nyfiken.

20150109_094933Dricker grönt te och färskpressad juice och försöker leva mig in. Ute är det stormigt.
Lite som det var i magen denna vecka.

Lägger ihop 1+2+3+4 och börjar fatta. Jag får väga de olika effekterna mot varandra och tackar magvärk för att du gör dig påmind, men fixar jag att bara dricka i en vecka? Detta började snurra i huvudet klockan midnatt och det blir svårt att somna, men sömnsvårigheter kunde bero på tarmen ju. Onda cirklar bör man ta sig ur.

4 Comments

  1. Jag får klåda av ordet detox. Har försökt en gång och har aldrig mått så dåligt och fått så mycket problem med min mage. Köpte en dyr kur men fick avbryta efter ett tag. Men alla är vi olika och det är aldrig fel att testa. Man vet inte förrän efteråt om det passar eller inte.

    • Förberedelserna innan är nog minst lika viktiga för att slippa må dåligt och få ont i magen. Och har man inga problem så kanske man bara skapar sig några. 🙂

  2. Jag får också klåda av ordet detox. Tror inte på det.
    Jag har precis som du en krånglig mage. Har tagit många år att lära mig vad jag kan äta. Sedan jag slutade äta gluten- och mjölk för åtta år sedan är den bättre men vissa saker får den fortfarande helt ur balans, speciellt stress. För mig är det mild mat som gäller då, men dock mat. Jag går ner i vikt bara jag skulle tänka tanken på detox – och då blir min träning lidande direkt, som bäst uteblir träning effekten, som värst kommer skadorna.
    Jag hade en dust med candida då för åtta år sedan och det funkade bra med mat, man får bara vara noga med vad för mat, ingen jäst eller socker. Ren mat. Men som sagt alla är olika 🙂

    • Är det juice-detoxen ni får klåda av? Mat utan gluten, socker och jäst är också avgiftande. Rawfood! Detox (eller avgiftning om man stör sig på namnet vilket jag kanske i sig kan få klåda av) är så mycket mer än juicer, så du detoxar lite Sara! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *