Inte inte

De senaste månaderna har jag antagit en utmaning. Att dra ner på/sluta med användandet av ordet ”inte”. På min utbildning utmanas vi i det dagligen. Som personlig tränare (och i alla andra roller och situationer för all del) är det viktigt att använda positiva ordalag. Det finns inget uppmuntrande i att höra ”gör inte så här med armarna. Då kan du skada dig.” när jag istället kan visa och säga ”gör så här så blir rörelsen mycket mer skonsam och du slipper skada dig.” En negativa ordalag kan dessutom smitta av sig. ”Jag kan inte.” Vanligt att säga? Vanligt att höra? ”Du kan visst. Jag hjälper dig.”

Utmaningen till vardags är att inte använda inte i relation till barnen. Ni som har barn vet att ordet ”inte” är ett fantastiskt sätt att få barn att göra precis tvärtom. Hjärnan sorterar bort ”inte”. ”Inte” kan man INTE ta på. Det är ingen känsla, ingen företeelse, inget att sätta bilder på. Det finns inte. Det är negativt, det hörs på ordet. Inte är en stor utmaning. Ordet framkallar trots. Det lyser i ögonen på min minste när jag säger ”Du får inte stoppa den i munnen”. Ögonen säger ”Försök stoppa mig!”

Svårigheter för mig: Att inte ta till ”inte” när det är något som är farligt för barnen på riktigt. När det är bråttom att få stopp på ungen. Det är även lätt att ordet slinker in när många runt omkring använder det. När man hör andra tillämpa det. Inte smittar! Be strong.

Positivt: När det funkar blir barnen mer medgörliga, mindre irriterade, färre tårar och mindre trots. Förhoppningsvis ett roligare sätt att lära sig på. Helt enkelt en trevligare tillvaro för alla. Att medvetandegöra ordet för sig själv gör att man blir mer uppmärksam på vad man hör runt omkring sig.

Jag satt en stund och pluggade på bryggan i Västra hamnen just när inspelningen av Sommarlov vid sommarlovsbussen tog slut. Ja, jag bor granne med Buster. En skock barn med föräldrar rusar ut på bryggan och sällan har jag hört så många inten.

”Du får inte gå ut på bryggan själv!”

”Lyssna på mig! Du får absolut inte gå ner där!”

”Gå inte så nära!”

”Akta så du inte trillar i!” (?)

20150623_100940

Ok, vad händer. Barnen vill ändå (de är förmodligen bara nyfikna), mammor och pappor ryter till ännu högre och blir arga. Ett uttryck för att de verkligen är rädda om barnens liv förstås. Barn blir sura. Barn börjar gråta. Föräldrar tycker barnen uppför sig illa. Det var ju bara av omtanke. Kul?? Konstigt att barn tar till gråt? Det låter ju så trååååkigt att bli tillsagd på det viset!

Annat scenario.

”Var försiktig på bryggan. Ta min hand Kalle så kan vi titta tillsammans.”

”Ska vi gå ut på bryggan tillsammans? Det ser kallt ut. Vi väntar med att bada tills det blir lite varmare.”

”Vill du bada?”

Kan man bli sur då? Färre negativa influenser. Det behöver alla. Lyssna runt omkring dig. Hur vill du höras och uppfattas av dina barn, och andra runt omkring dig? Antar du inte-utmaningen om du nu är en inte-sägare?

Å andra sidan. Skulle någon säga till mig ”Du behöver inte bada”. Jag hade älskat personen i fråga…

2 Comments

  1. Ewa

    När hag jobbar,i skolan, har jag inga svårigheter att använda andra ord än ”inte” och ”varför”. Blir helt andra resultat i diskussionerna med barnen. Men hemma… nej man är ju inte profet i sin hemstad sägs det! Men jag andras helt klart utmaningen. Bra. Får nog göra mig ett mantra armband med orden ”inte inte”

    Ps, synd att man inte kan kommentera via wordpress-appen! Inte ens ge dig en stjärna

    • Är det skillnad på andras ungar tänker jag? Lättare att tänka efter med orden när man inte talar till sina egna?

      Konstigt det där med appen faktiskt . Jag använder den just nu. Funkar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.