I grunden är livet toppen

Sonen är inne på sin tredje vecka i förskoleklass. Jag erkänner att jag var lite nervös för hur min trygghetssökande och smått orolige pojke skulle fixa den första tiden med tusen nyheter – nya platser, 79 andra barn och nya vuxna att lära känna. Han har visat viss nervositet inför skolstart, men nog mest bara haft pirr i magen. Spänd, men glad nyfiken och tänkt att det ska nog bli bra. Som vanligt är det mamman som oroar sig.

Han är nyfiken av sig, gillar ordning och reda och är gärna med och skapar ordning och reda, men det han tycker är bäst av allt är att förskoleklass är som förskola fast ännu bättre, och utan småbarnen. Mycket lek, men även en det som han är nyfiken på – att lära sig nya saker, lära sig matematik och att bli ännu bättre på att läsa, skriva, förstå och allt det. Hur kul som helst med så många nya kompisar och kloka vuxna att prata med om ditten och datten om dagarna.

Det är snart dags för ”hälsosamtal” med skolsyster och inför det ombads han fylla i en hälsoenkät med ett gäng påståenden att ta ställning till. Sover han bra, rör han på sig, cyklar han till skolan. Äter han, har ont någonstans, tycker han att miljön där man äter är bra, och har han några kompisar. Vettiga frågor på en gripbar nivå för en 6-åring. Ett toppenkul underlag för samtal vid middagsbordet häromdagen.

…och så var det bara den sista bedömningen som skulle göras. Den jag var som mest nyfiken på. En kort mening att ta ställning till även för egen del lite då och då kanske.

20150903_084855~2

 

För den här lille store grabben har livet bara börjat och hans liv är formbart till så mycket, och jag önskar att inget ont ska hända honom, och att allt ska vara glatt, men det funkar inte så. Jag vet det av egen erfarenhet, och jag vet att det finns så många barn som inte kan sätta en lika hög siffra i sin benömning av livet som det ser ut nu. Vi ska vara realistiska, för alla stunder kommer inte vara toppen.

Det kommer hända saker. Oförutsedda saker. Han kommer drabbas, utsättas, utstå. Det kommer motgångar i vägen. Det kommer finnas människor som man måste välja om man ska ha nära, eller om det är bättre att ha dem långt ifrån sig. Men i grunden är livet toppen just nu, och nu gäller det att hålla fast vid den statusuppdateringen så länge det bara går och pränta in det som referenspunkt i livet. Det här är HANS uppfattning om SITT liv. Ingen annans. Han har lagt sin ribba men nu börjar det tuffa jobbet.

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *