Hur många träningsskor behöver du?

…fick jag som kommentar till bilden jag la ut på Facebook.

Jag ställer mig naturligtvis frågan själv. Ja, man kan träna barfota både inne och ute, så egentligen inga. Men, jag tycker det är praktiskt och bekvämt med skor så jag har skor för olika underlag, olika väder, olika syften och olika tillfällen – inte bara träning. Dessutom tycker jag om skor, och en förkärlek för det färgglada. Ett ytligt inlägg måhända, men skor kan vara viktigt för att ta sig fram. ”Behöver” är ett jobbigt ord, men en liten släng av dåligt samvete i betydelsen. Genom att motivera behovet kanske det känns lite lättare.

IMG_20140921_175313

Kartlagt. Så här ligger det till uppifrån och ner:

Puma Nightfox – varm sko med mycket mönster i sulan. Passar för lättjogg och promenader i terräng och snö. Från 2011.

Asics GT-2000 – En helt vanlig löparsko för asfaltlöpning. Har kört med 20- och 21-serien så länge jag kan minnas, men börjar komma bort från dem nu. De här är förmodligen de sista jag har köpt. Inköpta våren 2013. Närmast att försvinna ur skåpet, men reservsko eftersom DS-trainer nedan gick sönder så kvickt.

Asics DS-trainer 19 – Lättare sko. Asfaltlöpning. Min efterförljare till skon ovan. Tyvärr trasiga på bara ett par månader. Inköpta 2013.

Salomon S-lab Sense – senaste tillskottet. Lätt, minimalistisk terrängsko. Inköpta augusti 2014.

Adidas Energy Boost – Lätt och snabb sko för asfalt bland annat. Ett riktigt bra reafynd för en femhundring. Inköpta hösten 2013.

New Balance Fresh Foam – En löparsko som jag inte testat för löpning. Använder som sneaker. Reafynd. Inköpta sommaren 2014.

Puma Faas 300 – Superlätt och supertunn löparsko. Använder som sneaker. Trasiga, smutsiga och luktar illa. Bör inte vara i skåpet. Från 2012.

New Balance 373 – Sneaker inköpta 2011.

Merrell Lithe Glove – Barfotaskor. Använder till inomhusträning hemma och på gym samt promenader sommartid. Från 2012 tror jag.

New Balance 870 – Löparsko som jag använder på asfalt och grus. Inga långa sträckor. Också ett reafynd från 2013. Tag 2 betala för 1.

Under Armour barfotasko. (Vet inte modellnamn) – Använder inomhus och köpte för att de var ascoola. Turkosa med leopardmönster och gula snören. Måste ha. 2013.

Asics Ayami Kinsei – En innesko men använder som sneaker. Välanvända som tusan. Från 2011.

Asics Gel-Fuji Trainer 3 – Terrängsko. Inte så minimalistisk. Stabil och skön. Våren 2014.

Flera ändamål och användningsområden alltså. Använder sportskor dagligen. Säljer eller skänker bort de jag inte använder. Funkar bra som belöning och motivationshöjare. Min hobby, och jag lär inte vara värst på att samla skor…

Och så var det en klok granne som påpekade att man inte kan ha 13 par skor i skåpet. Det betyder otur. Tips på en bra ersättare till en Asics DS-Trainer?

Eller så tar jag bort ett par och behåller 12.

Vad har du för träningsskor i garderoben? Bekännelsen är fri.

6 Comments

 1. Johan

  Man kan aldrig ha för många skor. Har tolv stycken i skåpet bag med eftersom det är så många som får plats… Dom som slits mest är Brooks PureFlow (asfalt), Nike Terra Kieger 2 (lätt terräng) och Salomon Fellraiser (terräng).

 2. Tror jag landar på tio par, få se nu, jag har ganska många liknande par, gillar mest lite lättare skor:

  För mängdträning (vanliga distanspass och långpass):
  New Balance 890
  Salming Distance

  För lite snabbare löpning (tävling eller träning):
  Asics Tarther
  Salming Speed
  New Balance RC1600
  Adidas Adizero Hagio

  Rena tävlingsskor på längre distanser:
  Asics DS Racer 10

  I terräng:
  Inov8 Trailroc 245
  Inov8 F-Lite 232

  Ren vintersko:
  Ett par riktigt gamla Asics DS Trainer 15 dubbade med Best Grip ståldubb

  Några skor har jag fått gratis för att testa tack vare mitt idoga bloggande (Salming, New Balance RC1600, Inov8) men de flesta har jag köpt själv.

  Det är kul med löparskor 🙂

  • Sarah

   En blandad samling! Det är ändå tur att skorna har bra namn – Distance, Speed, Racer, Trail, Trainer, – så man vet vad det är man håller på med när man springer. 🙂

   Det är jättekul med löparskor. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.