Höstfärgad grönkålspizza med getost och fikon

Grönkål – så underskattad men så god och nyttig! Rik på C-vitamin, A-vitamin, järn och den allra bästa källan till lutein – för ögats hälsa. Så – mer grönkål ända fram till jul och alla andra dagar därefter.

Efter att ha fyndat väldigt mycket grönkål i gårdsbutik blev det pizzadags på lördagkvällen. Grönkål, morot och äpple fräst i vitlök. Getost, fikon, hasselnötter och honung på topp.

IMG_2980

En pizza räcker till 2 portioner. Ju mer på pizzan, desto mer mättande.

Pizzadeg gör du så här:

2 tsk torrjäst
1 dl dinkelmjöl
1 dl fullkornsdurummjöl
1 tsk bakpulver
1,5 msk olivolja
Ev 1 tsk agave eller honung om man vill ha en lite sötare deg
1 msk fröblandning t.ex krossade linfrön, krossade chiafrön och krossat brunt ris
ca 1 dl ljummet vatten
Frön att strö på den kavlade degen. Exempelvis nigellafrön, sesamfrön eller vallmofrön.

  1. Sätt ugnen på 175 grader och förbered två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Blanda de torra ingredienserna först och tillsätt sedan övriga ingredienser.
  3. Knåda till en slät deg. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig.
  4. Dela degen i två delar och kavla tunt och lägg dem på bakplåtspapper på plåt. Strö över fröer och tryck in dem lite i degen.
  5. Förgrädda pizzadegen i 5 minuter.

Till pizza-pålägget:

4 stora grönkålsblad
1 stor morot
1 äpple
2 vitlöksklyftor
2 färska fikon
100 g getost
1 näve rostade hasselnötter
honung
olivolja
salt
peppar

Höj ugnen till 225 grader och varmluft.

Skär ner grönkål, hyvla en morot tunt med potatisskalaren och tärna ett äpple. Riv vitlöksklyftorna och rosta i olivolja. Låt vitlöken få lite färg. Lägg i grönkål, morot och äpple i stekpannan och fräs på utan att det får färg. Salta och peppar.

Lägg på grönkålsfyllningen på den förgräddade pizzadegen. Skär tunna skivor av färska fikon och getost och lägg på pizzan. Strö över rostade hasselnötter.

Grädda pizzan i 10 minuter. Ta ut den och ringla över honung.

 Äkta pizza!

Fler pizzatips finns här.

Med detta inlägg tävlar jag i Det gröna skafferiets och Feminas tävling med vegetariska recept.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *