Godisstopp nu igen…

… kommer några muttra. Alla dessa förbud. Några muttrar vidare att ”ingen kommer att dö av lite socker”, lite mjöl eller något annat som är på tapeten. ”Var förnuftig och ät förnuftigt.” Det är helt sant, men alla vet inte vad förnuftigt är eller fixar inte att vara förnuftig. Det är nog heller inte till dig som #godisstoppet vänder sig men du kan hjälpa till ändå! Eller sluta läsa och muttra vidare…

Det finns i alla fall en grupp människor som behöver hjälp och behöver hitta alternativ för att få bukt med övervikt. Gruppen är ganska stor. 50 % av alla i Europa är överviktiga och det finns så väldigt många orsaker till detta. Sverige har fler godisråttor som äter godisråttor än något annat land i världen skriver Boisen. Jag har inga siffror på det. Jag har heller aldrig hittat gott godis utomlands. Det är kanske främst för den här gruppen överviktiga som alla tips på nyttigare godis, viktnedgångsmetoder, dieter, utmaningar och trender publiceras här och var. Inte till dig med en topphälsa som äter sunt och tränar på så bra och gott och väl kan unna dig en semla till fikat.

Eller förresten, det handlar inte bara om EN grupp människor. Det finns faktiskt fler grupper. Det handlar till exempel om barn som är uppvuxna med en jumbogodispåse på fredag- och lördagkvällen, likväl som det handlar om ungdomar som köper godis istället för att äta skolmaten till lunch. Det funkar ett tag men är inte bra för alla i längden. Det finns andra grupper, i alla åldrar, som tampas med sockerberoende, magbekymmer, fetma, hjärtproblem, och andra hälsoproblem, och som också har behov av att förändra sitt beteende.

Eller förresten igen, det gäller inte bara dessa grupper. Det gäller alla. Tillsammans kan vi vara med och påverka vad våra barn ska få för förutsättningar för sin hälsa, och ge tips på hur de runt omkring oss ska kunna göra för att må lite bättre. Titta inte bara på dina egna levnadsvanor och döm ut utmaningar och dieter. Försök istället hjälpa de du har runt omkring dig. Ännu lite bättre va? Om jag tipsar någon, som tipsar någon… Ja ni fattar.

Frida Boisen startade engagemanget denna gång. Godisstopp i februari. Jag tycker det är bra, och med lite hjälp runt omkring kan vi kanske bidra till att minska sockerkonsumtionen. Vi kan väl åtminstone testa? Du behöver inte sluta äta socker, men du kanske hjälpa andra att hitta alternativ. Söta eller osöta. Tagga dina bästa alternativ till godispåsen på Instagram #godisstopp. Mina taggade tips hittar du @tyckomdig, och flera recept finns under fliken Mat & Recept.

 malte_1år_04
Sockerfritt kalas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.