Fördel: Små lopp

Igår hämtade jag ut nummerlappen inför Malmömilen som går av stapeln på lördag. Drygt 7 000 anmälda. Ett hemmaplans-lopp. Nästan så jag kan springa inom brevlådan och hämta posten på vägen. Jag är fortfarande krasslig men det är många dagar kvar. Det blir inte någon bästatid-satsning och inget rekordår, men det kommer fler chanser. Jag har möjlighet att springa snabbt varje vecka om jag vill utan att få det officiellt på ett papper. Resultatet gäller ändå för mig. En tröst kanske för alla som är sämst när det gäller.

20140611_094713

Startplats genom Skånemejeriet, springer för Malmö Gerillalöpare, representerar tyckomdig. Tur mitt namn finns på lappen så att jag slipper fullständig förvirring.

Anmälan till Göteborgsvarvet 2015 öppnade för ett par veckor sedan och ungefär samtidigt bestämde jag mig för att inte anmäla mig. Istället blir nästa år till förmån för de mindre loppen som inte kräver så lång färdväg. Lite mindre evenemang till sin storlek och lite mindre av jippo även om de små arrangemangen kan vara nog så seriösa. Jag vill uppleva något annat än trängsel, pappmuggsblask och stora startgruppsfållor. Inga 40 000deltagarslopp. Inte ens 10 000 deltagare. Jag vill känna gemenskap och personlighet istället för att bara känna sig som en i mängden som ska få en medalj.

Stora lopp drar mycket folk på och bredvid banan, och det har sin tjusning, men för årets två stora lopp blev det för mycket och jag vill uppleva något annat. Jag vill testa fler lopp där jag inte behöver slösa kraft och energi på att ta mig fram och köa i startområdet och i startfållan. Jag vill inte behöva armbåga mig fram för att nå fram till en dricka-mugg längs vägen. Jag vill kunna springa över startlinjen! Jag ska istället lägga all fokus, kraft och energi på prestationen.

Varför ens springa lopp då? Jo för att det är kul, intressant, peppande och spännande att testa löpningen och formen under andra förutsättningar, på nya platser, i andra sammanhang, och för att ha en tid och en plats som mål att sikta mot genom sitt träningsupplägg. Ett mål satt om ett halvår blir en större utmaning än målet att springa ett långpass på söndag.

Så, gällande för lopp under 2015:

 • Andra miljöer än storstadslopp
 • Mindre trängsel
 • Hembakat före Maxim-bars
 • Lägre startavgifter
 • Låga reskostnader
 • Ingen övernattning
 • Enklare förutsättningar

Tips till mig och andra mottas gärna: I vilka skånelopp får man mest upplevelse för pengarna?

Vem hänger med mig på turnén? Ett lopp i månaden någonstans i Skåne mars-oktober 2015.

3 Comments

 1. Lätt:
  Mars – Stävie Trail
  April – skryllemilen eller sydkustloppet
  Maj – kullamannen
  Juni – båstad marathon
  juli – hörby marknadslopp, immeln, kävlinge ultra
  augusti – kåseberga
  September – veberöd
  oktober – markusloppet, yddingeloppet

  Skåne är fullt av pärlor!

  • Sarah

   Aa tänkte nog att du satt inne på en lista! Några av de blir det och lite annat. Vågar sträcka mig så långt som till Blekinge faktiskt. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.