Fisk å chips

Torsk panerad med mandelmjöl och sesamfrön, chips och remouladsås. Ett mindre friterat alternativ till klassiska ”fish and chips”, och glutenfritt.

fish_insta_1

Fisken är panerad med ägg, mandelmjöl och sesamfrön. Glutenfritt med andra ord. Chipsen är inte hemmalagade. En fin färdigköpt sort med salt och balsamvinäger. Remouladsåsen är gjord på majonnäs (väldigt lätt att göra själv), crème fraiche eller kvarg, hackad saltgurka, citron och peppar. Bondbönor, sojabönor och ekologiska syrade morötter på burk som tillbehör, och en alkoholfri öl.

Panerad fisk

300 gram torsk till 2 personer
1 ägg
mandelmjöl
sesamfrön
salt och peppar blandas på en tallrik

Skär torskfilé i bitar. Vispa upp ett ägg i djup tallrik. Blanda mandelmjöl, sesamfrön, salt och peppar i en tallrik. Doppa fiskbitarna i ägg och sen i mjöl- och fröblandningen. Stek fiskbitarna i smör och olja tills de får färg. Ca 3 min på varje sida.

Remouladsås

Majonnäs:
2 äggulor
1 tsk dijonsenap,
1,5 tsk vitvinsvinäger
1,5 -2 dl rapsolja eller annan neutral olja

Vispa ihop ägg, dijonsenap och vitvinsvinäger. Tillsätt lite rapsolja i taget och vispa samman. Tillsätt mer rapsolja till önskad konsistens.

Blanda majonnäsen med 0,5 dl crème fraiche eller kvarg. Hacka saltgurka och blanda i så mycket du vill ha. En skvätt citron och lite peppar. Salt behövs knappast eftersom saltgurkan ger sälta.

Min matkorg avnjöts på två personer en varm fredagkväll, med barnen installerade i sandlådan på vår egen innergård. Pub-mat utan pub-miljö. Snabbt tillagat och snabbt ätet. Enkelt, tillsatsfritt och mestadels ekologiskt.

IMG_2406


Energi & näring

En portion ger 548 kcal.
Energifördelning för en portion
Protein            42 g
Fett                   36 g
Kolhydrater    16 g
Rätten är rik på bland annat:
Vitamin B12, E-vitamin och selen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *