Fira fötterna!

Idag firar vi Fothälsans dag. Fötterna får stå ut med mycket. Med hjälp av fötterna tar du dig fram och du kan få uppleva saker. Fötterna håller dig uppe från marken. De hjälper dig att stå bekvämt och på rätt sätt för att vara snäll mot rygg och höfter. De är med när du tränar för att hela du ska få möjlighet att må bra. Vi har mycket att tacka fötterna för. Det ska vi fira genom att ta hand om dem.

De får stå ut med mycket som sagt. Optimalt för löpning är 180 steg per minut. För varje fotisättning fångar varje fot upp 3 gånger din kroppsvikt. Väger du 70 kg och springer 10 km på 55 min blir det 9900 steg (180 steg x 55 min). Varje steg motsvarar en kraft av 210 kg (70 kg x 3). Dina fötter tar emot 2 079 000 kg (9900 steg x 210 kg) på en löprunda. 2079 ton! Behöver dina fötter kanske lite omtanke för det? Visa dem tacksamhet.

Träna fotstyrka. Gör dina fötter beredda på att ta emot kraften genom att träna upp dem. Ett träningspass där du inte ens behöver byta om.

20140506_131016 20140506_131014

Tåhäv är en klassiker som tränar upp styrka i fötter och fotled. Tåhäv kan göras på två fötter eller på en fot. Med en fot blir det lite tyngre. Ställ dig med främre fotsulorna på ett trappsteg eller en pall. Tänk på hållningen. Sänk ner tills du känner stretch i vaden. Vänd och pressa upp så mycket som möjligt. Upprepa 10 gånger, vila och börja om.

20140506_092951

Tåknip med handduk. Knip med fötterna och krama in handduken in under dina fötter. Börja på ena kanten och jobba med fötterna tills hela handduken ligger i hålfoten. Vila, vänd och börja om.

20140506_095509

Träna fötterna och samtidigt få en balansövning på en balansboll eller balansbräda. Stå med en fot på bollen. Kroppen hålls rak och du ska stolt ut. Blicken rakt fram. När du balanserar får du en naturlig viktförflyttning över foten. Fram, bak och åt sidorna. Testa dig själv genom att själv förflytta vikten. Testa hur länge du kan balansera på en fot. Sätt upp ett mål – till exempel 45 sek och sträva dit.

Gå barfota. Back to basic. Lev barfota när det passar. Bekväma och uppbyggda skor gör fötterna lata. De får hjälp att stödjas och motiveras inte att bli starkare. Vänj dem vid att vara barfota. Det betyder inte att du behöver bli en barfotalöpare, men för att stärka fötterna för att slippa bli svaga så behöver fötterna få känna hur det är att inte ha hjälp av skornas uppbyggnad. Passa till exempel på att ta av skorna när du går i sanden om vädret tillåter. Gå barfota på grus. När du var liten var det säkert inga problem att springa barfota på grusvägar. Men vad hände sen?

Vårda, massera och spreta. Sliter man på fötterna får man vara snäll tillbaka. Där fötterna får extra tryck får man förhårdnare. Ett extra lager som skapas som skydd. Det ska inte vara där. Titta var förhårdnaderna sitter. Jag har mina på mitten av främre trampdynan. Det tyder på att foten har sjunkit ner på mitten och stödet i fotvalvet inte är riktigt bra. Förhårdnaderna kommer förmodligen inte att försvinna, men man kan minska dem och göra foten mjukare så att smärta försvinner. För tillfället. Fila och använd plåster med salicylsyra som hjälper huden att mjukas upp och förhårdnad hur kan filas bort. Att träna fotstyrka får sen hjälpa framfoten att bli starkare.

20140506_101159

Ta ett skönt fotbad. Skrubba fötterna och smörj dem mjuka. Klipp och fila naglar för att slippa nageltrång och skav. Motverka stela fötter genom att massera dem. Dra lite i tårna, böj på dem. Vik ihop fötterna åt alla håll och kanter. Snurra på fotlederna och mjuka upp. Spreta på tårna allt du kan och håll en stund. Knip sedan ihop allt du kan och håll lika länge. Hade du kalla fötter innan så har du säkert fått upp värmen nu.

En riktig kalasdag med andra ord. Fötterna kommer att tacka dig! Jag tror jag ska ge dem en present för att visa dem min uppskattning:

MRL-W06326-052913

Merrell har världens skönaste skor att promenera i.
Lagom barfota för promenader i stan.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.