Ekologiskt pepparkaksbak

Jag vill ha mina pepparkakor tunna, krispiga, mörka och inte allt för kryddiga. Så klart också ekologiska. Jag gjorde en riktigt god pepparkaksdeg. Ja, det är inte bara själva pepparkakorna som räknas. Även degen ska vara god att nalla av. Jag har gått och smakat lite med en sked i degbunken emellanåt. Bjudit barnen också. Efterhand blev den bara bättre och bättre och jag kunde inte hålla mig det där dygnet den egentligen ska stå och vila. Tjuvstartade. Provbakade en plåt ett par timmar i förväg. Det gick hur bra som helst.

20141208_154749-1~2
Spår i degen…

20141208_180024~2
20141208_185131~2Tunna, krispiga, mörka och milt kryddade. Som jag vill ha dem.
Bilar och älgar om barnen får bestämma.

Här är receptet:

Alla ingredienser är ekologiska. Gillar du pepparkakorna kryddiga tar du den större mängden kryddor. Mandelmjöl för lite nötigare smak. Byt ut mot bara vetemjöl om du vill. Degen tar bara 10 minuter att göra. Sedan lite väntan på det.

4 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl mjölk
250 gr smör
1-1,5 msk malen kanel
1-1,5 msk malen ingefära
1-1,5 msk malen kryddnejlika
1 msk kakao
3 dl mandelmjöl
2 msk bakpulver (eller 1 msk bikarbonat)
ca 12 dl vetemjöl

  1. Blanda ihop strösocker, sirap och mjölk i kastrull och låt koka upp. Dra kastrullen från spisen.
  2. Dela smöret i mindre bitar i en bunke. Tillsätt kryddorna. Häll över sockerblandningen och rör tills smöret har smällt. Låt svalna lite.
  3. Blanda bakpulver, mandelmjöl och vetemjöl och rör ner det i smeten. Arbeta ihop degen. Den blir lite lös i konsistensen, men sväller under tiden den vilar.
  4. Ställ degen svalt i ca 1 dygn.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Ta till lite extra vetemjöl om det behövs till utkavlingen. Kavla den kalla degen så tunn du vill ha den och ta ut pepparkakor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i 4-8 minuter beroende på hur tjocka kakorna är och hur mörka du vill ha dem.

IMG_3424

Jag gör mina pepparkakor små. Då kan man ta fler, eller ta en varje dag ända fram till julafton. Jag har 1,7 kg deg kvar. Kom och hämta en påse den som vill ha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *