EKO-träning

Varför har inte det begreppet slagit igenom ännu? Varför har ingen skrivit böcker om det och sålt i miljoner exemplar? Vi ska äta ekologiskt och resa miljövänligt. Vi tänker rent och äkta och sorterar våra återvinningsbara sopor. Eko är inne. Lika så närproducerat. Utan tillsatser. Hur vore det att genomföra träning miljövänligt och naturvänligt?

20140426_181214Grön träningsmatta

Men det är ju precis det många av oss sysslar med och predikar om!  Se här – med mina egna enkla träningsformer i fokus – löpning och olika former av styrketräning utomhus. Utomhusträning är:

Närproducerad – Träning precis utanför knuten. Närmsta grönområde, park, skog, lekplats, parkering, utegym. You name it. Allt är möjligt och ofta närmre än man tror.

Ekologisk – Ja den är knappast besprutad och försök bekämpa mig den som kan. Pysslar man inte med doping så är den fri från diverse modifiering och heller inte konstgjort framställt.

Miljövänlig – Utomhusträning slösar inte avgaser. Det sliter möjligtvis på gräs, men återväxten är snabb. Slänger vi inte skräp omkring oss på löprundor så smutsar vi inte ner.

Utan tillsatser – Tillsatser = använda redskap. Inga onödiga men visst kan redskap användas, men det kan räcka med att bara använda kroppen som redskap och miljön runtomkring. Enkelhet. Love it! Jag är heller inte dopingklassad.

KRAV-märkt – Absolut. Mina krav på träning är just att den ska kunna vara lättillgänglig, enkel och rolig.

20140428_111348Trail in town

Största skillnaden mot ekologisk konsumtion är att träningen är billig. Det som kostar är outfiten. För kläder bör man ju trots allt ha även om det mest ekologiska hade varit att inte bara vara bar om fötterna. Som träningsklädesknarkare är det inga problem att hitta ekologiska träningskläder på nätet.

Patagonia är ett varumärke som koncentrerar sig på miljövänligt. Det finns många av de stora sportvarumärkena som har eko-plagg, men de skulle kunna framhävas bättre på nätbutikerna och i fysiska butiker. En egen kategori på siterna kanske. Ofta får man leta om det till exempel står ekologisk bomull, eller bambu någonstans. Söka sig fram plagg för plagg. Stora klädkedjor tar in fler och fler plagg i sitt sortiment. HM utökar sitt träningsklädessortiment med ekologiska plagg. Jag känner för dessa från Nike på Stadium:

NIKE W GYM VINT SHORTSTRÄNINGSKLÄDER/NIKE W GYM VINT SHORTS från stadium.se

Ska man tänka eko så kan man också tänka närproducerat, eller åtminstone närlevererat. Ett svenskt företag är Unlimited Performance  verkar ha ett bra utbud av träningskläder.

Vad gäller skor. Det finns träningsskor av återvunnet material. Brooks, Newton, New Balance har eller har haft ekologiska skor i sitt sortiment och du kan få vegan-skor hos Vivobarefoot om det är det man brinner för.

Så det går att träna ekologiskt och man kan få ihop en helt ekologisk löparoutfit. Det måste vara det som kallas natural running! 100 % ekologisk träning kanske inte är så långt bort. Vem blir först att få ekocertifierad träning?

vh140418_006

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.