Efter rosa oktober

rosa oktober

Över 88 miljoner räknades samman på måndagkvällen under Tillsammans mot cancer-galan. Det är fint!! Det är kärlek och omtanke. Nytt rekord. Nu är snart rosa månaden förbi. Vad händer då? Oktober är ämnad som fokusmånad för insamling med sin Rosa Bandet-kampanj men räckte det så?

Vad skänker vi till? Vid försäljning av ett rosa band går 23 kr av priset 25 kronor till insamlingen och cancerforskningen. Viss andel går till administrativa kostnader för insamling. Allt kostar, men all forskning utgår från donerade pengar. Statliga medel räcker inte till. Ca 450 forskningsprojekt kan finansieras med hjälp av gåvor varje år. Det gäller i de allra flesta fall kring forskning, att det behövs gåvor, donationer och bidrag. Vart pengarna mer går kan du enkelt hitta information om på Cancerfondens hemsida.

Världen är full av vänliga människor som vill vara med och bidra, och hjälpa så gott de kan. Det börjar med 1 krona och slutar med mycket mer. Värt att veta är att stödjer du någon cancerinsamling, vilken som helst, så är det till godo för all forskning som hjälper alla cancerdrabbade. Mycket av grundforskningen av cancer är lika på flera cancertumörer, och tack vare forskning kommer man framåt i kunskap och vetenskap. Idag räddas mer än varannan cancersjuk tillbaka till livet. Målet är att färre ska drabbas och fler ska överleva, skriver Cancerfonden.

VEM skänker du till? Forskning är EN sak. Utöver pengar till forskning finns det en pengapott som direkt och påtagligt kommer de som drabbats till gagn. En viktig part är Bröstcancerföreningarnas riksorganisation som arbetar för att drabbade kvinnor, (och även män som faktiskt också kan drabbas av bröstcancer) ska få rehabilitering eller söka bidrag för protesbehåar m.m.

Jag frågade min vän Petra, som själv har haft bröstcancer, hur den här rosa insamlingen egentligen känns, och vad den väcker för känslor hos en bröstcancerdrabbad. Hon berättar:

När man är frisk tänker man inte på hur det kan vara att vara sjuk, men när man är drabbad är man oerhört tacksam över de patientorganisationer och det välgörenhetsarbete som görs. Det känns skönt att veta att man inte är ensam och att så många engagerar sig. En cancerdiagnos drabbar inte bara den sjuka utan även dennas familj och vänner. När man får sitt cancerbesked drabbas man av chock och rädsla för att dö. Då är det bra att man får se andra cancerdrabbade som det gått bra för. Det är skönt att det finns olika patientföreningar dit man kan vända sig med frågor. Att få kontakt med någon som själv genomgått liknande behandlingar som man själv skall eller håller på att genomgå ger också tröst och lugn. Det tar tid att läka fysiskt och psykiskt efter en cancerdiagnos men livet kan ibland till och med bli bättre än det var innan sjukdomen.

Petra har själv hållit i flera insamlingar och sitter med i styrelsen för Bröstcancerföreningen Malmöhus. Hon ser det som ett viktigt ideellt arbete dit drabbade och deras familjer kan vända sig för att få hjälp och stöd.

Hur skulle du vilja ha det utan att fullt ut på riktigt förstå hur det kan bli? 20 kvinnor får dagligen diagnosen bröstcancer i Sverige, och det är bara en av alla cancerformer. I pengapotten för bröstcancerdrabbade och andra som drabbas av cancer kan det aldrig finnas för mycket pengar, och det är verklighet att pengarna tas emot och används där de behövs. Behov av vård, omtanke och välgörenhet finns alltid och går inte att sätta ett ”tillräckligt med pengar”-mått på. Så även om Rosa Bandet-kampanjen är över – skänk vidare för att de drabbade ska få alla möjligheter att uppfylla behovet att leva!

Jag är inte cancerdrabbad, men jag kan bli. Jag har drabbade nära, och som stod mig nära. Jag vill att det ska finnas resurser. Att det ska finnas beredskap om jag själv drabbas eller fler i min närhet drabbas. Enligt egen överenskommelse bidrar jag och tyckomdig till Cancerfondens insamling.

Vad kan du i övrigt göra? Rör på dig. Fysisk aktivitet minskar risken för flertalet cancersjukdomar. Tänk på vad du använder för produkter som du utsätter din kropp för. Maten framförallt, men även skönhetsvård – krämer, schampoo, smink. Kolla efter bättre alternativ i rengöringsprodukter, målarfärg etc. Sätt dig in. Skaffa kunskap. Tänk på allt.

One Comment

  1. Visst är det fantastiskt hur mycket de kan få ihop? Men det är ju, som du säger, under tiden många fokuserar på just rosa bandet-kampanjen och olika galor.

    Det finns så oerhört mycket man skulle vilja donera pengar till…!
    Jag ger pengar till barncancerfonden emellanåt bl.a.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.