Dra åt skogen en dålig dag

Vad lärde man sig egentligen om uppförande när man var liten? Dagis-regeln: Bete dig mot andra på samma vis som du vill att andra ska bete sig mot dig. Så om man vill att andra ska vara oförskämda mot en så ska man ju vara det. Eller? Funkar det så?

Jag har flera gånger i mitt tidigare jobb möts av mail där avsändaren har aggressioner som behöver komma ut och första tacksamma offer får ta emot. Råkar man stå i vägen så drabbas man. Det är ju inte ok för det, men man lärde sig hantera, ignorera och glömma. Det är inte lätt att hålla hundra personer nöjda och nån måste ju ha en dålig dag. Det skedde inte så ofta face-to-face eller i telefon tyvärr trots att det hade kunnat vara den bästa lösningen för ett bemötande med gott resultat.

När man möts av vuxen människa som möter annan vuxen människa i serviceyrket och hör på hur dumt det låter när oförskämdheter öses ur, förmodligen ogrundade, bara för att man råkar stå i vindriktningen, då är det pinsamt att se på.

Att själv vara den som utsätts för oförskämdheterna ger ändå andra följder än att bara tycka att det är pinsamt. Tänk dig själv in i det. Först sväljer man kanske och ursäktar sig för sitt misstag, men det är ju inte ditt misstag! Misstaget är någon annans på grund av felaktigheter, okunskap, nonchalans, tålamod, dålig sömn och säkert en massa annat. Det var ju förstås ett misstag att befinna sig i skottlinjen kan man ju tycka förstås, men svårt att hjälpa. För visst svider det att träffas av någon annans ruttna humör. Och ursäktar man sig med att man har en dålig dag, så är det sju resor värre för varför förtjänar jag att utsättas för det? Varför förtjänar människorna runt omkring att behandlas illa under någon annans dåliga dag?

Det är oförskämt att vara oförskämd, och det är ocharmigt. Lär dig hantera ilska och fundera över din stressiga situation. Tänk efter innan och medan du skriver mailet, ringer telefonsamtalet eller möter den som ska få stå i skottlinjen. Är det värt det och hjälper det mig? Är personen värd ditt dåliga humör eller är du mer konstruktiv en vaken dag?

Nä, dra åt skogen. I all välmening. Där går det att hitta lugn en dålig dag.

IMG_2173

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.