Det kan inte skada att ta lite plats

Gymmet är onekligen en plats där man får chans att exponera sina svaga sidor. Ja, de svaga sidorna som man hittar hos sig själv. Tro det eller ej, men de runt omkring dig har sällan samma uppfattning tur nog. Tänk dig själv – speglar överallt, tunga hårda vikter och du kanske kan lyfta en bråkdel på rak arm. Gråa och svarta toner. Tufft liksom. Det är min uppfattning om gymmiljön. Andra kan uppfatta något annat.

Jag träffar många (tjejer, kvinnor) som känner sig osäkra i det tuffa gymmet. Som inte vet vad de ska göra. Som är rädda för att göra fel. Vågar inte testa, av rädsla för att de ska bli dömda av någon som ser på. Rädsla av att bli jämförd med någon annan. ”Vad ska andra tro om jag bara gör helt fel?” Det har ju inte att göra med hur gymmet ser ut. Det har att göra med att man möjligen saknar lite självsäkerhet, självförtroende, i den situationen, och att man inte känner sig riktigt trygg i miljön. Osäkerhet kan vara en riktig party pooper.

Men du, kolla runt i gymmet. Jäklarns kaxigt, maffigt, coolt är det att alla typer av människor kan samsas i gymmet. Det finns vikter och utrustning åt alla. Det finns plats åt alla. Alla förutsättningar och mål ryms i samma rum. Det finns inga skyltar som talar om vilka som får och inte får vara i gymmet. (Bortsett från tjejgymmet. Tyvärr gömmer sig många där pga just otrygghet.)

Det finns en anledning till att vikterna går från 1 kg och långt upp. Man måste börja någonstans och man måste ha möjlighet att ständigt kunna lyfta, pressa, bära, lite mer.

Du, strunta i vad träningsgranner tror och tycker om dig.

Du vet inte vad som rör sig i någon annans huvud förrän du frågar och får svar. Och det du tror att någon annan tror är bara något som försiggår i ditt eget huvud. När du nästa gång tänkar något i stil med ”Jag kan inte gå in i fria-vikter-rummet. Jag är inte tillräckligt stark.” med ett tillägg ”vad ska anda tro?” så kan du väl försöka börja tänka om?

20151114_113828

Ta plats. Visa att alla hör hemma överallt. Visa för andra osäkra som gömmer sig att det inte är någon fara. Kanske läskigt till en början, men ta på skygglapparna och skit i allt runtomkring. Fokusera på vad du vill göra och vad du vill uppnå. Fokusera på vad du vill testa och vill bli bra på.

En sak till – om du undrar något, stör någon som ser ut att veta lite mer. Säkerligen en isbrytare. Man måste få vara nybörjare.

Om du vill träna – Låt inget stoppa dig.


 

Första hjälpen:

– En hel del information om hur du gör i gymmet finns på maskinerna. Gå lite närmre, titta på bilderna och läs vad som står. Bilder visar vilka muskler du tränar.

– De flesta gym erbjuder tillfällen för gymintroduktion eller maskingenomgång. Kolla med personalen på gymmet.

– Ta hjälp av en personlig tränare för att få anpassat träningsprogram med övningar just för dig.

2 Comments

  1. Mycket, mycket sant!
    Så himla synd att så många (framför allt tjejer) inte vågar testa, med rädsla att göra bort sig. (Vilket de inte gör). Som du säger. Alla måste få vara nybörjare. Både i löparspåret, på gymmet, på danskursen m.m. m.m.! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.