Det är coolt att hoppa lopp

Då var beslutet taget. Det blir inget lopp på söndag. Inget Lidingö Ultramarathon 26 K. Det är min dom, eller snarare rekommendationen om jag ska få uppleva smärtfri löpning. Mitt ben/höft/lår har inte riktigt blivit bra. Det går smärtfritt att springa korta lugna sträckor, men så fort det blir fart går det sönder. Jag skulle kunna fortsätta hålla på med att vila ett par dagar och sen på det igen. Springa ett lopp, vila en vecka, nästa lopp om ytterligare två veckor. Låter hållbart?

20150429_210510
Skovila. Det behöver ni.

Fortsätt springa. Det går över”. Ungefär det dummaste jag hört, men jag går på det varje gång när jag berättar det för mig själv. Det fattar alla kloka att det går inte över. Ont av typen håll går över. Träningsvärk går över. Ont av att vara lite orörlig kan gå över, men skador blir inte bättre av att fortsätta springa när det gör ont.

Idag fick jag höra det kloka ”Du ska inte springa” från min naprapat-Christofer. Tack. Faktiskt. För det kloka beslutet kan jag inte ta själv riktigt. Det går över när jag vilar efter loppet. Eller så blir det mycket värre. Där trillade polletten ned. Det är inte ballt att springa med smärta. Det är inte coolt att pressa sig på ett ovettigt sätt som sätter kroppen ur spel. Att ta i så man nästan spricker är en cool sak, men det är en annan typ av smärta. Det är däremot coolt att lyssna på sin kropp och känna sina gränser, och våga stå över ett lopp, även om löpsuget är förbaskat stort.

Utmaningen är inte Lidingö Ultramarathon 26 K. Inte heller att ta beslutet att avstå. Utmaningen är löpvila och alternativ träning. Bli snabbare och starkare i löpning men utan löpning. Det kommer bli en hel del spinningcykel, vattenlöpning (ok löpform ändå), och häng på gymmet.

Siktar mot Göteborgsvarvet och fler lopp därefter. Klokare, smärtfri och skadefri på kuppen. I’m cool…

9 Comments

  1. Jag kan bara hålla med, det är ett klokt beslut! Och bra att höra någon annan säga det åt en. Annars är det så lätt att man struntar i signalerna från kroppen och bara kör på. För att det är kul, för att man tror att folk förväntar något av en, eller hur man nu tänker. Oavsett, alla är dåliga anledningar sett i det långa loppet…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.