Den maffiga träningen

Jag blev inbjuden att snacka löpning ur ett rörlighets- och stabilitetsperspektiv över en lunch i förra veckan. Ett samtal mellan en pt/löpcoach och en expert på allt annat gällande träning. Sådana samtal går jag igång på. Kroppen är en sådan fantastisk maskin om man bara låter den fungera som den bör. Det är tyvärr inte alla som har förmånen att tillräcklig kunskap där. Inte alla vet hur man förvalta den kropp man har.

Jag har sagt det innan men säger det igen. Jag är fullkomligt överväldigad av all information och kunskap som min PT-utbildning har gett mig, och hur mycket jag har lyckats förstå om min kropp under tiden jag har haft möjlighet att lägga mitt pussel.

Jag gillar att lägga pussel och det gör mitt PTande och coachning extra spännande. Att lägga klienters pussel är bland det roligaste delen i jobbet. Mycket intressant och något jag lär mig av hela tiden. Prioriterat är att avgöra vad som är lämpligt – jobba med styrka, stabilitet eller rörlighet? Vilken typ av styrka? Vad är klientens problematik, bakgrund och mål? Förutsättningar och villkor? Det utgör pusslets ram.

Rörligheten kommer alltid först. Stabiliteten måste finnas där för att kunna behärska att lassa på vikter och träna tung styrka på ett riskfritt sätt. Skadeförebyggande träning – rörlighet före styrka. Det skadar heller inte att veta vilka muskler som bör vara aktiva när och vilka muskler som jobbar i en rörelse.

Styrka i all ära, men du får inte den värdefulla kraften om du varken har stabilitet eller rörlighet. Aktivera rumpan när du springer! Hört den? Hur gör man? Kan du spänna gluteus-musklerna? En i taget? I takt till din favvolåt? Inte så lätt, men det går! Släpp rumpan fri. Av med kompressionstajtsen och stirra ut rumpan i spegeln. Ropa på den. Putta på den. Rätt som det är kommer det. Rycket.

Du kan fortsätta aktivera rumpan, men vad ska du med det till i till exempel löpning om höfterna saknar stabilitet och höftböjarna är för strama?

Så. Stretcha. Töj. Rör dig åt alla håll som är möjligt för lederna. Ryggraden, höfterna, knän, fötter, tår, axlar, nacke osv.

Stabilisera. Träna upp stabiliserande muskler. Muskler som håller kroppen i rätt riktning och position i allt du gör. I stora drag musklerna runt höfter, i bålen, runt bröstkorg och axlar.

Sen kommer styrka. Med full rörlighet kan hela rörelsen tas ut. Hela steget, lyftet, böjen, pressen. Med stabilitet går rörelsen i rätt riktning. Styrketräningen blir riktigt effektiv och förmånlig och du kan se famsteg i uthållighetsstyrka, explosivitet, snabbhet m.m. Mot en optimalt fungerande kropp helt enkelt, oavsett träningsform , idrott och ambitionsnivå.

vh140418_031

Kan vi öva på det? Göra det oftare? Rörlighets- och stabilitetsträningen. Den där träningen som man inte blir lika svettig av, som det inte är lika mycket tempo i men som gör så mycket nytta i smyg.

Och by the way… Jag har ett gäng klienter som kan skriva under på svett och flås av världens minsta rörelser. DET är den maffiga träningen.

One Comment

  1. Jag har mer och mer börjat tänka på stretch och rörlighet som träning. Alltså inte bara nåt man gör efter/inför den riktiga träningen utan som faktisk träning. Hehe det är lite skönt att tänka så för med den inställningen kan man ju få till ett riktigt träningspass bara genom att sträcka lite på sig 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *