Chiagröt med lingon- och äppelmos

En inte alls tokig söndagsfrukost. Chiagröt är enkelt att göra men kräver lite engagemang dagen innan, men det mesta sköter sig själv. Mandelmjölk kan man köpa färdig, men det är så enkelt att göra så testa! Mandelmjölken blev så len och god att jag kunde dricka upp allt på en gång, men nu var all avsedd till chiagröten. Jag gjorde halva receptet mandelmjölk och gröt. Ska jag även äta annat till frukost så räcker det med en halv portion chiagröt för min del.

Chiagröten är enkelt att göra och har en god krämig konsistens. Vissa kallar det pudding, men det är något visst med ordet pudding som gör att jag inte vill äta det. Ordet gröt smakar bättre i munnen, men om den god hänger på hur konsistensen blir från gång till gång. Det bästa är att man kan smaksätta chiagröten precis som man vill. Här med lingon och açai för att få i sig lite extra nyttigheter tack vare dessa superfoodbär. Chiafröna i sig är rika på Omega-3 och protein. Ekologiskt, tillsatsfritt och äkta. En bra start på dagen minst sagt!

IMG_4200Chiagröt till höger. Till vänster – ägg kokt i glaskopp (knäck ett
ägg i ett glas och ställ i kastrull med lite vatten) med krossat surdegsknäcke
som rostats med kanel.

Alla recept är för 2 portioner. Halvera för mindre portioner.

Mandelmjölk

100 g sötmandel
4 dl vatten
1 krm vaniljpulver
ev en skvätt agavesirap

Att förbereda på morgonen innan: Blötlägg sötmandel och låt stå 6-8 timmar.

Häll av vattnet från mandlarna och låt dem torka en aning. Lägg mandlarna i  mixern. Mixa dem tillsammans med vattnet, vaniljpulver och eventuellt lite agavesirap. Mixa till mjuk och krämig konsistens. Sila mjölken genom en nötmjölkspåse, saftsil eller som jag fick ta eftersom jag inte hittade saftsilen  – en nylonstrumpa (ny, ren och kokad flera gånger). Krama ur så mycket mjölk det bara går.

Chiagröt

IMG_4192

4 dl mandelmjölk
1,5 dl chiafrön
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk lingonpulver
1/2 tsk açaipulver

Blanda alla ingredienser i en skål. Lägg upp i mindre skålar eller glas. Täck över och låt stå i kylen över natten.

Lingon- och äppelmos

IMG_4188

ett äpple
0,5 dl frysta eller färska lingon
1 tsk honung

Skala och dela äpplet i mindre bitar. Lägg i kastrull tillsammans med lingon och honung. Koka tills äpplet är mjukt och mosa ihop med en gaffel.

IMG_4197

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *