Chia-mellis med äppelmos och havtornssås

Chiafrön – trendfrön som gett havregryn konkurrens på frukostbordet. Chiagröten (eller chiapuddingen) är proteinrik, näringsrik och kan varieras i det oändliga – efter säsong och humör. Gröten är även praktisk att ta med sig i en burk att ha till mellanmål innan eller efter träning. Tack vare att fröna ”géléar” sig i vätska rinner den inte ut i väskan. 🙂 Så här i äppel- och bärtider blev det äppelmos i gröten och en sås på de gyllene havtornsbären. Sura men så c-vitaminrika. Plockar du havtorn själv? Passa på att plocka nu innan de blir övermogna. Då smakar de inte lika gott. Allt enkelt att förbereda på kvällen, avnjut till frukost, eller ta med till mellis.

IMG_5436

Till 2 portioner

Äppelmos: Skala och dela två äpplen i bitar. Koka upp tillsammans med lite vatten i en kastrull. Koka mjukt, tillsätt 1 tsk honung och mosa ihop med en gaffel. Låt moset vara lite bitigt.

Chiagröt: Blanda ihop 3 msk chiafrön, 1,5 dl valfri mjölk, en knivsudd vaniljpulver och 1 dl av äppelmoset. Låt stå i kylen ett par timmar, eller över natten.

Havtornssås: Häll 1 dl havtorn i en kastrull och tillsätt vatten tills det nästan täcker bären. Koka tills bären är mjuka. Pressa bären genom en sil så att bara saften blir kvar. Tillsätt lite lite agavesirap eller honung för att söta såsen.

Min chiagröt är gjord på mandelmjölk och serveras med mer äppelmos, rostade hasselnötter, blåbär, havtornssåsen och lite kokosflingor.

20150903_083437En gyllene havtornsbuske i Västra hamnen.


Energi & näring

En portion ger dig 141 kcal.
Energifördelningen i en portion är
Protein               2 g
Fett                     7 g
Kolhydrater    18 g
Rätten är rik på kalcium och C-vitamin, och innehåller i övrigt många näringsämnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *