Blåbärspavlova

Blåbärssäsongen lär ha varit bra i år, och om frysen nu är full med egenplockade blåbär – släng ihop en enkel efterrätt till helgen! Du kan förbereda redan ikväll med att koka enkel blåbärssylt och grädda marängen. Receptet är för 6 personer.

20150820_171734~2

 

Blåbärssylt

2,5 dl blåbär
1/2 dl vatten
1 msk honung
1/2 krm vaniljpulver

Häll blåbär i en kastrull och tillsätt vattnet. Koka bären tills lite av vätskan har försvunnit. Tillsätt honung och vanilj och låt koka tills så mycket som möjligt av vätskan försvinner. Häll upp i en skål eller burk och låt svalna.

Maräng

4 äggvitor
2 dl rårörsocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk ättika (12 %)

färska blåbär
rostade hasselnötter
rostade pistagenötter
vispad grädde

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och vispa smeten jämn, blank och hård. Tillsätt majsstärkelse och ättika och rör ut väl.

3. Rita upp cirklar på ett bakplåtspapper i den storlek som du vill ha din bakelse. Lägg bakplåtspappret på en plåt och smeta ut marängsmeten i cirklarna. Några centimeter hög blir lagom.

4. Grädda långt ner i ugnen i cirka 1,5 h. Observera att det skiljer sig från ugn till ugn hur lång tid det tar. Håll koll på marängen så den inte får allt får för mycket färg.

5. Ta ut marängen ur ugnen och låt svalna.

6. Bred lite blåbärssylt över marängen. Klicka på lite vispad grädde och lägg på färska blåbär. hacka rostade hasselnötter och pistagenötter och strö över din bakelse.

Voilà!


Energi

En portion ger dig 383 kcal.
Energifördelningen i en portion är
Protein               6 g
Fett                   22 g
Kolhydrater    40 g

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *