Bara för att det är tråkigt

Jag överträffar och överraskar mig själv rätt ofta men lockas samtidigt av att lyckas med den bedriften. Det grundar sig väl i en liten avsaknad av att tro på mig själv. Eller kanske snarare befinner jag mig någonstans i gränslandet mellan att vara bombsäker och tveka för jag vill ju ändå testa mig.

Hade känslan för en 3milare asfalt infunnit sig imorgon hade jag gjort det. Hade någon föreslagit att vi ska hålla igång ett löpband i 12 h uppdelat på några stycken så hade jag gjort det. Hade jag bokat mig för en högintensiv lunchcykling och samtidigt planerat för 10 km löpning så genomför jag. So I did.

Det enda som stoppar mig, eller rättare sagt borde stoppa mig, är skador och smärta. Jag är inte riktigt där i hundra procent av fallen, att jag alla gånger är övertygad om att jag inte borde utmana mig, men jag övar och jag ser till att hitta alternativ som ger minst samma utmaning på ett eller annat sätt.

Ok, det finns en sak till som jag viker mig för. Gråväder. Tråkväder. Kyla. Mest kyla!! Är jag hemma – jag masar mig över tröskeln. Är jag på jobbet, på gymmet – då finns alternativet löpband, och chans till att toksvettas. Löpband lämpar sig väl till intervaller. Löpband sägs vara tråkigt och ostimulerande. Jag härdar ut tråkigt. Jag utmanas av att härda ut tråkigt. Jag gillar. 

För ett par veckor sedan sprang jag 8 fruktansvärt tråkiga kilometrar på löpband och höll på att dö tråkdöden. Mest bara anväbt maskinen för intervaller senaste åren. Någonstans där i ångesten förvandlas tråk till utmaning och snart står jag där igen. Springer lite längre. För har jag visat för min kamphjärna att det går en gång, så går det lite längre en annan gång. Lite längre. Lite längre.

Idag en mil. Första 5 är en mental kamp. Sista 5 är nerförsbacke. Jag gillar både kampen och medvinden. Jag blir inte klok på det men det är något visst med att pina sig själv på det viset.

Jag skriver det här och nu: en dag springer jag en halvmara på löpband. Bara för att.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.