Äppelpaj med smak av vanilj och ingefära

20140903_144729-1

Det är strålande äppeltider nu och jag fick äppelpajs-cravings på en onsdag. Denna smulpaj blev utan socker, utan vetemjöl och med lite fler smaker än bara äpple. Äpple, vanilj, ingefära, honung och nötter. Knaprigt täcke och saftiga äpplen och riktigt smarrig. Som det ska vara. En klick kanelyoghurt till det.

IMG_2905

7 äpplen
2 krm vaniljpulver
3 cm ingefära
½-1 tsk honung

Smuldegen
100 gram smör
2 msk kokossocker
1 msk honung
1,5 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
1 dl valfria nötter – här cashew och mandel

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör smuldegen först. Rosta nötterna och hacka dem grovt. Blanda alla ingredienser och knåda ihop till en deg. Ställ svalt medan du gör i ordning äpplena.

Skala och kärna ur äpplena och dela i lite större bitar. Lägg äppelbitarna i en skål och blanda ihop med vaniljpulver, riven ingefära och honung. Lägg över i pajform och fördela smuldegen ovanpå.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Lägg ett folie över efter en tid om pajen får mycket färg.

Klicka upp grekisk yoghurt i en skål och blanda i kanel efter smak och tycke.

Baka pajen och ät. Det är onödigt att vänta tills efter middagen. Då kan den vara slut…

 

 

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *